Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutet kan vara nära

Restaurangskolan i Sandviken har funnits sedan 1959.

Men har den en framtid?

– Problemet är inte att färre vill bli kockar utan att eleverna väljer restaurangskolan i Gävle i stället, säger köksläraren Daniel Hammarlund.

Kunskapsförvaltningen i Sandviken brottas med stora ekonomiska problem. Därför ska politikerna i nämnden i dag ta ställning till ett underlag som Magnus Höijer, tillförordnad skolchef, tagit fram. Det är förslag till hur förvaltningen ska nå ekonomisk balans de närmaste tre åren.

De statliga reformer som har ägt rum inom skolväsendet kommer att medföra ökade kostnader för förvaltningen, skriver Magnus Höijer i sitt underlag. Han skriver även att den föreslagna budgetramen för 2013-2015 kommer att kräva omfattande och hårda prioriteringar, dels för att få ekonomin i balans, dels för att på sikt få ett ekonomiskt handlingsutrymme.

Det mest uppmärksammade som föreslås är att lägga ner restaurang- och livsmedelsprogrammet. Därmed skulle den anrika restaurangskolan tvingas stängas.

Anledningen är att för få elever söker till programmet i Sandviken.
– Det är inte så många förstahandssökande. Då har vi inte råd att ha kvar programmet, det kostar för mycket helt enkelt, säger Magnus Höijer.

Daniel Hammarlund är kökslärare på Bessemersskolans restaurangprogram. Han har arbetat som lärare på programmet i 14 år och i går informerade rektorn honom och kollegorna om det förslag som nämnden ska ta ställning till i dag.
– Vi har kunskapen, lärarna och bra lokaler med bra utrustning. Men vi har inte eleverna.

Han har förstått att det här skulle kunna vara på gång.
– Det har varit små årskullar och stora kostnader.
Fyra lärare har fått sluta på restaurangskolan, men Magnus Höijer utesluter inte att det kan komma att bli fler lärare.
– Om programmet inte finns behövs ju inte lärarna, det säger ju sig självt.

Enligt förslaget skulle antagningen till restaurang- och livsmedelsprogrammet stängas 2014 och Daniel Hammarlund säger att man har fram tills dess på sig att visa vad man går för.
– Jag tänker inte lägga mig ner och dö, jag tänker kämpa för det här.