Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutförvar till Östhammar

Östhammars kommun får ta hand om slutförvaret av det svenska kärnavfallet, uppger Svensk kärnbränslehantering.

Annons

 

SKB:s val föll på Östhammar efter en jämn kamp, efter sex års grundliga platsundersökningar och ingående analyser av berggrunden och värdering av en rad andra faktorer i de båda kommunerna.
Slutförvaret är ett av de största industriprojekten i Sverige på senare år, i storlek jämförbart med Öresundsbron, och beräknas ge omkring 700 personer jobb under byggtiden. Det kommer också att innebära ett rejält uppsving för det lokala och regionala näringslivet i Östhammar.
Men inte heller Oskarshamn går lottlöst ur slutförvarsstriden. Genom ett unikt avtal med SKB garanteras ”förloraren” 1,5 miljarder kronor i satsningar på infrastruktur, industriutbyggnader, utbildning och forskning i kommunen under lång tid framåt.

När nu platsvalet är gjort är nästa steg för SKB att lämna in formella ansökningar om slutförvarsprojektet. Det beräknas kunna ske någon gång nästa sommar.
Därefter behöver strålsäkerhets- och miljömyndigheterna två–tre år att granska ansökningarna. Regeringens prövning beräknas ta ett år. SKB hoppas på klartecken runt 2013 så att bygget kan starta 2015 och det första kärnbränslet kan deponeras i slutförvaret kring 2020.