Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutförvaret ska klara en istid

När det svenska kärnavfallet placerats i berggrunden ska det ligga där under en enorm tidsrymd, minst 100 000 år. Det ska till och med klara en ny istid. Enligt SKB kommer detta att klaras med den metod som valts.

En av de viktigaste orsakerna till att Forsmark till slut vann dragkampen mot Oskarshamn är att berget i Forsmark är något torrare. Det innebär mindre risk för att kopparkapslarna som omsluter kärnavfallet rostar sönder i förtid.
Enligt de beräkningar som gjorts klarar visserligen berget vid Oskarshamn tidsgränsen på 100 000 år, men bara precis. I Forsmark däremot, tros kapslarna hålla för påfrestningarna i dubbelt så långt tid, 200 000 till 300 000 år.
Enorma tidsrymder
Detta är självfallet tidsrymder som är svåra att förstå för de flesta människor. Som jämförelse kan nämnas att vår egen art uppstod i Afrika för 200 000 år sedan, och den skrivna historien inleddes för cirka 5 000 år sedan. Men det tar cirka 100 000 år innan den extremt farliga strålningen klingat av.
Under den tiden finns det en uppenbar risk för att världen drabbas av en ny istid. Då kan väldiga glaciärer komma att täcka Skandinavien på nytt. Slutförvaret ska dock klara även detta, enligt de studier som SKB gjort.
Kan tas upp på nytt
Den metod som kommer att användas, KBS-metoden, innebär att bränslet kapslas in i cirka 6 000 kopparkapslar och sedan sänks ned 400–700 meter i urberget där de omges av tät bentonitlera.
Miljörörelsen och vissa oberoende experter är tveksamma till metoden eftersom det finns misstankar om att kapslarna kan rosta sönder betydligt snabbare än vad SKB hävdar, kanske på bara några hundra eller tusen år. Detta motsägs dock av SKB:s studier.
Kritikerna vill i stället att så kallat djupförvar på två till tre kilometers djup ska användas. Detta gör det å andra sidan omöjligt att komma åt avfallet igen om man så skulle vilja. Med KBS-metoden kan man ta upp alltihop i framtiden – exempelvis om vetenskapen upptäckt nya metoder för oskadliggörande av utbränt kärnbränsle.