Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutgallring till chefsjobb

Efter en slutgallring står det nu mellan två personer som är aktuella för jobbet som kommundirektör i Sandviken.
Ann-Katrin Sundelius och Anders Friberg har båda anknytning till Sandviken samt nio års erfarenhet som kommunchef i Dalarna.

Som GD berättat var det från början åtta personer som sökte jobbet som kommundirektör i Sandviken.

Rekryteringen pågick över hela Sverige, men de två slutkandidater som nu dykt upp fanns på betydligt närmare håll än så. Ann-Katrin Sundelius, 55, och Anders Friberg, 52, är båda kallade till anställningsintervju nästa onsdag.

– Det är de två som kommer att intervjuas i första hand. Båda är mycket intressanta sett till deras bakgrund, säger personalchefen Maria Östgren-Forsberg som samordnar rekryteringsarbetet.

Den litteratur- och teaterintresserade Ann-Katrin Sundelius flyttade från Sandviken till Hedemora som bibliotekarie 1977.

Fyra år senare utsågs hon till kulturchef i samma kommun och 1998 till kommunchef.

Efter nio år på den höga posten sadlade Ann-Katrin Sundelius om och jobbar numera som vd för ett regionalt utvecklingsbolag i Ludvika. Där bygger hon nätverk och startar projekt för att skapa tillväxt.

– Jag trivs jättebra med mitt jobb, men när jag såg den här annonsen kunde jag inte låta bli att söka. Det händer så mycket i Sandviken och jag känner mycket för kommunen eftersom jag är född och uppvuxen där. Det skulle inte kännas helt fel att flytta hem igen, säger hon.

Anders Friberg är uppvuxen i Långshyttan, men bor sedan drygt 20 år tillbaka i Björksätra i Sandviken där han har sin familj och gärna ägnar tid åt fiske. Sedan 2002 dagspendlar han till sitt jobb som kommundirektör i Avesta. Innan dess var han även kommunchef i Älvdalen i två år.

– Jag sökte inte jobbet som kommundirektör i Sandviken utan blev kontaktad av rekryteringsbolaget. Sandviken är en attraktiv kommun som har starka varumärken i bland annat Högbo och Sandvik. Efter nio år skulle det kännas naturligt för mig att gå vidare till ett nytt uppdrag, säger Anders Friberg.

Kommunalråden Peter Kärnström och Monica Jacobsson, båda S, ingår tillsammans med oppositionsrådet Per-Johan Emtell, MP, i den rekryteringsgrupp som ska genomföra anställningsintervjun. Till sin hjälp har de en rekryteringskonsult.

Den 23 juni är det tänkt att kommunstyrelsen ska fatta beslut om vem som får jobbet.

– Då kan den personen förhoppningsvis börja jobba under hösten och hinner gå parallellt med Svante W Nordh ett tag, säger Maria Östgren-Forsberg.