Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutna psykvården ska centraliseras

GÄVLE Förslaget att centralisera den slutna psykvården i länet till Gävle ligger fortfarande fast. Den kritik som kommit, bland annat från länets akutsjukhus, viftas bort.- De har inte förstått motiven bakom förslaget, säger utredaren Ulf Nyrén.

Vid landstingsfullmäktiges sammanträde i går i Bollnäs hölls en hearing där den nyligen presenterade åtgärdsplanen för psykiatrin i Gävleborg diskuterades. Ulf Nyrén, ansvarig tjänsteman, beskrev tankegångarna bakom de förändringar som föreslås.

Planen går bland annat ut på att den öppna vården byggs ut på länets mindre orter samtidigt som den slutna vården koncentreras till Gävle. Enligt Ulf Nyrén leder koncentration till bättre vårdkvalitet och bättre rekryteringsmöjligheter. Dessutom blir organisationen billigare i drift.
I dag finns psykiatriska vårdavdelningar i Gävle, Söderhamn och Hudiksvall. Att avdelningarna i Hälsingland föreslås försvinna har väckt ont blod, inte bara i Hälsingland. Både vid länssjukhuset i Gävle och primärvården i Gästrikland finns kritik.

Sjukhusdirektörerna Lena Munkhammar, Gävle, och Gunnar Jansson, Hudiksvall, skriver i ett remissyttrande att ett akutsjukhus måste ha tillgång till psykiatriska slutenvårdsplatser, bland annat av rekryterings- och utbildningsskäl. Primärvården tror att samarbetet inom vården försämras om slutenvården dras in i Hälsingland.
Berörda patientorganisationer är däremot i huvudsak positiva till en centralisering. Bland annat välkomnar de den differentiering av vården med olika avdelningar för olika diagnoser som en koncentration till Gävle ska mynna ut i.

Den politiskt tillsatta styrgrupp som ansvarar för utredningen står fast bakom förslaget att göra Gävle till länscentrum för psykiatrin. Det deklarerade landstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, i går. Förutom Liljegrääs består gruppen av Roland Zachrisson, s, oppositionsrådet Björn Brink, c, Erik Holmestig, c, Ann-Renée Forsström, v, och Lars-Erik Häggblom, kd.
Beslut i frågan kommer att fattas av landstingsfullmäktige i februari nästa år.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se