Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutsålt spel i Sandviken

SANDVIKEN
Det är ett privilegium att få regissera "I syrenernas tid".
Det säger regissören Christer Dahlberg, som fick manus från författaren Bernt Olov Andersson som 50-års present.

Annons
Pjäsen bygger på de två sista böckerna i Bernt Olov Anderssons triologi om livet på bruket i slutet på 1950-talet.
Handlingen är från ett par år i slutet på 1950-talet och rekvisitan speglar väl tiden för händelserna. Fokus ligger på ett par familjers livsöden där både de sociala problemen och den sociala skiktning som fanns i brukssamhället lyfts fram. Något som Christer Dahlberg tycker gör spelet speciellt intressant.
- Det känns ansvarsfullt, som att förvalta ett arv, men alla är så positiva och ställer upp, betonar Christer Dahlberg.
Föreställningen blir tidstrogen, med mycket hopplockad rekvisita från 1950-talet. För scenografin svarar konstnären Cina Autio som valt att bygga upp av ett par arbetarlägenheter, Järbojättens enrummare våningen ovanför och en disponentlägenhet som förlagts till läktaren. Allt för att koncentrera spelet.
Intill scenen står en Ford Prefect årsmodell 1949 och både en Husqvarna moped och motorcykel från mitten av 1950-talet figurerar i handlingen.
- Det känns som om vi har alla förutsättningar att berätta historien med den miljö som finns, säger Christer Dahlberg.
Hela föreställningen blir en äkta Gästrikeprodukt med amatörskådespelare från Sandviken, Gävle och Hofors och Bernt Olov Andersson har hela tiden varit med och stöttat ensemblen.
En lite rolig sak som Christer Dahlberg pekar på är att en person som kommer att finnas på scenen faktiskt spelar sig själv från boken, allsångsledaren som i boken heter Sigvard Larsson är i verkligheten Lasse Sigvard.

Sandvikenmål

Lite sandvikenmål blir det också i spelet. En del uttryck och uttal som ger mustighet. En som anammat lite av sandvikenmålet är Kenneth Lundberg, mest känd för sin roll i Spelman på taket som sattes upp i Hofors och Gammelstilla.
- Det känns inte så svårt för en norrlänning, säger han.
Kenneth Lundberg spelar Pluggen, familjefar i en trasig familj med sonen Perra, hustrun Rut och dottern Maria.
- Jag tycker att den här pjäsen blir en fantastisk dokumentation över livet på bruket och vi börjar känna atmosfären nu när rekvisitan alltmer kommer på plats, säger han.
På onsdag är det premiär och sammanlagt blir det 24 föreställningar. Samtliga biljetter, 4 500 stycken, är sedan länge slutsålda och kön till eventuella returnerade biljetter är lång. De stora förväntningar som finns tycker Kenneth Lundberg känns lite skrämmande, men också som en utmaning. Sammanlagt finns ett 40-tal aktörer på scen och sedan i november är närmare ett tiotal pensionärer engagerade för att bygga scenen. Ett helt frivilligt oavlönat jobb där gemenskapen är ledstjärnan.

ULF GRANSTRÖM
026-27 75 93
ulf.granstrom@gd.se