Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutsatsen efter utredningen om Sandvikens fordonsprogram: Låt det stanna i Sandviken

På onsdagen kom utredningen som gjorts om Sandvikens fordonsprogram.
Förslaget som lämnas är att utbildningen stannar i Sandviken, men en del föreslås läggas ned.

Gefle Dagblad har tidigare berättat om det hotade fordonsprogrammet på Bessemersskolan. Anledningen sägs dels bero på en halvering av antal antagna elever till utbildningen under de senaste åren. Enligt Inger Norman, skolchef i Sandvikens kommun är utbildningen också kostsam. Varje elev som läser inriktningen mot lastbilsmekaniker kostar 400 000 kronor per läsår.

Utöver den kostnaden finns också ett stort renoveringsbehov, samtidigt krävs även att utrustningen moderniseras. Investeringskostnaden beräknas därmed uppgå till 20-25 miljoner kronor.

Läs även: Fordonsprogrammet i Sandviken hotas av nedläggning – måste utredas: "Behöver utbilda till lägre kostnad"

Det är mot den bakgrunden som förvaltningen har gjort en utredning för att undersöka om det är mest effektivt att behålla programmet eller att slå ihop det med Gävles motsvarighet.

Nyheten om att fordonsprogrammets framtid låg under lupp väckte starka reaktioner bland eleverna som går utbildningen.

Under måndagens kommunfullmäktige ställde fler av dem frågor till Signe Brockman, S, ordförande i kunskapsnämnden.

Bland annat frågades om eleverna kunde garanteras en minst lika bra utbildning i Gävle som de får i Sandviken. Signe Brockmans svar lugnade inte frågeställarna.

– Det kan jag inte svara på i dag, men det finns med i utredningen, svarade Signe Brockman, under måndagen.

När utredningen kom på onsdagseftermiddagen är förslaget att behålla utbildningen men att inriktningen personbil läggs ned och fasas ut kommande läsår.

– Om inte vi har den inriktningen kan man ju söka till Gävle, säger Signe Brockman.

Men hon säger också att partiet kommer att lägga ett eget förslag, som kan ses som mer positivt för eleverna i Sandviken.

– Socialdemokraterna där jag är med kommer lägga ett annat förslag. Vi kommer att föreslå att alla inriktningar blir kvar. Det man har räknat på är att kunna spara mellan 400 000 och 1,4 miljoner på att lägga ned inriktning personbil. Det beror mest på att det finns ett investeringsbehov på den inriktningen. I den här utredningen har man räknat på att det behövs en investering för det på cirka 10 miljoner kronor.

För att det ska kunna vara möjligt behövs en samverkan med bilbranschen.

– Och det hoppas vi att de är beredda att vara med på. Vi har satt fokus på att halvera ungdomsarbetslöshet och genom den här utbildningen får ungdomarna jobb. Vi vill inte avveckla, vi vill utveckla och se till att hela programmet blir fräschare och modernare.

Men när nämnden ska ta beslut nästa vecka finns det ingenting som säger att Socialdemokraternas egna förslag kommer att få flest röster.

– Vi har ju inte egen majoritet i Socialdemokraterna, så vi får se hur beslutet blir. Men vad som är viktigt nu är att säga att det inte finns någon som föreslår att de som går på fordonsprogrammet i dag ska flytta till Gävle. Det är viktigt att veta att alla är överens om det. Det är viktigt att eleverna får veta det och kunna ha påsklov och vara lugna.