Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutseglat på Östersjön?

Briggen Gerdas ordförande Berndt Adetoft säger att man måste hitta nya koncept för att föreningen ska överleva. Det kan innebära att det inte blir fler segelturer med betalande passagerare på Östersjön.

För ett år sedan drabbades föreningen Briggen Gerda av en akut ekonomisk kris som innebar att man tvingades att säga upp två av fyra anställda. Sedan dess har man också sålt Gerdaslipen för 3,7 miljoner kronor till Gävle kommun. Men det innebar bara en tillfällig lösning på föreningens ekonomiska problem.
- Ekonomin är som vanligt ganska ansträngd, konstaterar ordförande Berndt Adetoft när GD ringer upp för att fråga om en obetald skatteskuld på 55 505 kronor som lett till att föreningen fått en betalningsanmärkning.
Men enligt honom betyder betalningsanmärkningen inte att föreningen återigen har en akut ekonomisk kris.
- Nej, det beror på någon form av bokföringsmisstag, Vi har pengar så att vi kan betala skulden, säger Berndt Adetoft.
Sommarens seglatser har gett ett välkommet inflöde till kassan. Men redan till nyår kan det bli tufft igen. Berndt Adetoft tror därför att det är dags för föreningen att hitta nya sätt att få inkomster.
- Vi behöver få ett jämnare inflöde av intäkter under året. Nu har vi provat konceptet att segla med betalande passagerare på Östersjön under somrarna i några år och jag tror att det är dags för något nytt, säger han.
Berndt Adetoft berättar att han har en idé till ett nytt koncept som han ska presentera för föreningens styrelse om två veckor. Innan dess vill han inte avslöja vad det nya konceptet innebär.