Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM-guldet nära gå upp i rök

En fjärdeplats i East Sweden Rally i östgötaskogarna var precis vad som behövdes.
Martin Berglund, med Håkan Palm som kartläsare, säkrade SM-guldet i trimmade tvåhjulsdrivna klassen igår.

Annons

Men det var långt ifrån en problemfri resa mot mål.

En brand höll på att ställa till det rejält för Gävleekipaget på fredagen.

– Precis före start på SS 2 slog det eld i motorn. Vi fick skynda oss fram med släckaren och i det läget var jag helt övertygad om att loppet var kört, berättar Martin.

Men som tur fick man igång Golfmotorn igen efter släckningen och kunde fullfölja etappen. De skador som orsakats av eldsvådan kunde sedan lagas på den 45 minuter långa servicen på kvällen.

Under de resterande sex sträckorna igår avancerade Martin från sjätte till fjärde plats. Därefter kunde han med gott samvete hålla igen något på tempot.

– Vi hade björnkoll på konkurrenternas tider och var helt på det klara med att vi skulle säkra titeln med en fjärdeplats – oavsett resultatet i övrigt och vad som händer i den sista deltävlingen i Katrineholm om tre veckor, fortsätter Martin.

Som förstås var glad som en speleman efter målgång.

– En pojkdröm som gått i uppfyllelse och något jag kämpat för i många år. Min främsta merit hittills i karriären och det tar nog ett tag innan jag fattar det är sant!

Efter fem körda sträckor (den första igår) ledde Patrik Flodin från Ilsbo med åtta tiondels sekunder tillgodo på Årsundas Tobias Söderqvist.

Därefter tvingades Flodin kasta in handduken med trasig växellåda.

Ledningen övertogs nu istället av värmlänningen Peter Zachrisson, som dock körde av vägen och tvingades ge upp även han!

Leif Peterson från Göteborg – regerande svensk mästare – kunde sedermera ta hem spelet med 41 sekunder före Söderqvist. Tredje plats gick till gotlänningen Johan Holmberg, ytterligare fyra sekunder därefter.

– Vi körde riktigt bra men åt Leffe fanns inget att göra idag. Han åker grymt fort på grus, sammanfattar Tobias kartläsande bror Joakim Söderqvist.

Totalt i SM har nu Martin Berglund ointagliga 128 poäng. Silverplats i nuläget håller Tobbe Söderqvist med 108 pinnar, medan Leif Peterson är trea i tabellen.

Totalsegrare i East Sweden rally blev Pontus Tidemand, Eda, före Mats Jonsson, Forshaga.