Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småföretagare ger sig in i valdebatten

SANDVIKENNu ger sig Företagarnas riksorganisation, FR, in i valrörelsen.Regeringen får ett medelmåttigt betyg från länets småföretagare som tyckt till i en undersökning som FR beställt.

Annons
I undersökningen har man också listat de viktigaste valfrågorna. Hela 66 procent av Gävleborgs småföretagare är till exempel emot att införa 60 dagars sjuklöneansvar för arbetsgivare.
- Det blir mycket svårt för företagare med tre, fyra anställda, säger Margareta Larsson, styrelseledamot i Företagarna i Gävle och ägare av Maggans salonger i Gävle.
Undersökningen är gjord med hjälp av Research, före detta Sifo. 4 192 företag inom det privata näringslivet med 1-49 anställda har fått svara på ett antal frågor. I Gävleborgs län har man intervjuat 170 småföretagare.
I undersökningen har regeringen fått ett ljummet betyg. På en skala ett till tio ligger snittet i landet på en fyra. I länet är det om än betydligt högre, fortfarande medelmåttigt. Cirka 6,6.
- Det är positivt att regeringen får så pass bra betyg här men det beror på att det är så rött här i länet, tror moderata riksdagsledamoten Anne-Katrine Dunker som deltog när undersökningen presenterades vid en presskonferens i Sandviken på måndagen.
I en utredning från regeringen presenterades tidigare i år ett förslag till nytt sjuklöneansvar. Det innebär bland annat att arbetsgivarnas sjuklöneperiod ska förlängas från 14 till 60 dagar.
I FR:s undersökning är det den valfråga - på kort sikt - som de allra flesta tycker är viktigast. 59 procent av landets småföretagare säger nej till förslaget. Motsvarande siffra i Gävleborgs län är 66 procent.
En effekt av en förlängd sjuklöneperiod kan bli att arbetsgivare inte törs anställa annat än unga personer på grund av rädsla för sjukskrivningar, tror FR. Den näst viktigaste valfrågan är arbetsgivaravgifterna.
På lång sikt är den främsta valfrågan skattetrycket följt av regelförändring, arbetsrätten och yrkesutbildad arbetskraft. Just det sistnämnda orsakar företagare stora problem, hävdar FR.
Tomas Roslund är ordförande i Företagarna i Sandviken och driver företaget Resekompaniet i Sandviken. Han själv har stora problem att få tag i rätt arbetskraft. I stället för att få hjälp från arbetsförmedlingen tvingas han anlita rekryteringsföretag.
- Man måste anpassa utbildningsutbudet.
På sikt handlar det om att ge småföretagare möjlighet att växa.
- 75 procent av det här landets företagare är enmansföretag. Om en tredjedel skulle kunna anställa folk så skulle det betyda mycket, säger Tomas Roslund.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist_gd.se