Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smartphone inte så smart

I ena handen barnvagnen, i andra telefonen - smartphoneföräldrar är ett allt vanligare inslag i staden. Men telefonberoende kan drabba barnen varnar psykolog.

– Brist på uppmärksamhet i tidig ålder går inte att ersätta senare i livet.

Annons

– Jag vet inte varför, men den är svårt att lägga ifrån sig, säger Jennie Hansson som fikar i centrala Gävle med sin tvåårige son Nils och en väninna.

Hon syftar på smartphonen som ligger på bordet framför henne. Hon har bara haft den i ett par månader men har redan hamnat i dess våld.

– Man vill kolla den hela tiden. Kolla Facebook, om det kommit något sms eller googla något. Det känns fel och jag försöker dra ner på det men det är svårt.

Och hon är inte ensam. Överallt ser man smartphoneföräldrarna med huvuden nerböjda över telefonskärmarna.

– Spontant känner jag att det är olyckligt. Små barn är beroende av att föräldrarna ser en, säger Iréne Bergman som är legitimerad psykolog på Gävle friskvård och psykologmottagning.

Brist på uppmärksamhet i tidig ålder går inte att ersätta menar psykologen. Föräldrar borde lägga ifrån sig sina telefoner. Men Iréne Bergman är medveten om att det för många är ett beroende för många och svårt att sluta bara sådär.

– Är folk beroende är det oftast drogen som vinner.

Men telefonerna är inte bara av ondo. Många föräldrar kan bli olyckliga av att sitta hemma utan prata med andra vuxna. Och en olycklig förälder är inte heller bra för barnet. Men det måste finnas balanser.

– Många vill hålla kontakten med sina vänner och det är bra, men jag tror det är klokt att låta Facebook vila lite och träffa folk istället.

I Bolougnerskogen semestrar familjen Bäck från Stockholm. Mamma Karin puttar på när Moa, 3, och William, 5, gungar. Pappa Marcus har just avslutat ett samtal.

– Det här var inte jobbet men jag driver eget företag så normalt ringer det hela tiden, säger han och sonen William som gungar någon meter bort håller med.

– Pappa pratar för mycket i telefon, ropar han.

Marcus vågar inte skaffa Facebook för då skulle han fastna tror han. Men förutom samtal medför smartphones andra beroenden han behöver stilla.

– Jag kollar ofta kvällstidnigarna, jag tror hela tiden jag har missat något. Men jag köper vad psykologen säger. Man borde lämna telefonen hemma, det är absolut bättre utan, säger Marcus Bäck.

Jennie Hansson fikar med tvååriga sonen Nils och telefonen är alltid nära till hands.

Annons