Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småsessorna stal showen

Med högljudd stämma döptes prins Nicolas, hertig av Ångermanland, under söndagen. Men det var storasyster Leonore och kusinen Estelle som stod för den stora showen.

De flesta dop är relativt lika. Så beskrev Ulrika Näsholm, informationssekreterare på hovet, söndagens dop för prins Nicolas – son till prinsessan Madeleine och Christopher O´Neill. Och visst var det på flera sätt ett dop som många andra. Fina psalmer, bibelläsning och högljudda barn med spring i benen. Det som dock skiljer sig när en kunglighet hålls över dopfunten är gästerna och inte minst deras klädsel.

Klädkoden var strikt och innebar mörk kostym eller jaquette för herrarna och förmiddagsdräkt för damerna. Detta gällde även de journalister som var inbjudna att närvara i kyrkan. Frasiga sidentyger blandades med sylvassa klackar och vackra koaffer. Sveriges Radios reporter Bengt Hansell påpekade att man sällan ser dessa små hattar, som placeras på sidan av huvudet, i andra sammanhang.

– Kommer du på fest med en sådan är du garanterat ensam, konstaterade han.

Visst kunde man ana kronprinsessan Victorias bebismage och hon bar en lila, specialsydd klänning för gravida.

Då dopceremonin startade satt alla kungabarnen lugnt på sina platser. Ganska snart började det klia i storasyster Leonores ben och hon hoppade mellan olika knän innan hon helt sonika valde att hålla sig i mitten av kyrkan där hon bland annat visade upp sin lilla mage under klänningen. Kusin Estelle tittade på henne och skakade på huvudet. Hon blev dock dagens hjälte då hon hämtade en napp till den otröstlige Nicolas. Han betedde sig som barn gör mest och tyckte inte alls om att få vatten hällt över huvudet och visade det genom att skrika i högan sky.

Utanför kyrkan hade ett stort antal människor samlats för att få sig en skymt av kungligheterna. När dopceremonin var över gick prinsessan Madeleine fram till besökarna och tackade dem för att de hade tagit sig ut till slottet – det betydde mycket för henne och familjen.

Prins Nicolas är hertig av Ångermanland. I dopgåva fick prinsen en egen upptäckarpark vid Skuleberget av landshövdingen i Västernorrlands län, Gunnar Holmgren.

En gåva som personligen lämnades över under den efterföljande mottagningen. Hur vi ångermanlänningar kommer att märka av vår nya hertig återstår att se. En inbjudan om att inviga den nya upptäckarparken har givits till familjen och kanske får Skuleskogen kungligt besök nästa år.