Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smugglade in tre liter flytande drog

En 33-årig man beställde tre liter av klottersaneringsmedlet GBL.
Men den som dricker medlet i stället för att ta bort spraymålningar med den upplever samma rus som drogen GHB ger.
Nu åtalas mannen för grov smuggling.

Polis och åklagare har stora problem med klottersaneringsmedlet GBL.

Det klassas inte som en drog i Sverige, vilket ställer till stora problem för polisens narkotikaspanare. Den person vars urinprov ger ett positivt utslag på GHB kan bara säga att han eller hon har druckit av saneringsmedlet.

– Av någon konstig anledning omvandlas GBL till GHB i kroppen och på så sätt kommer man undan med det, säger åklagaren Peter Olofsson.

I går åtalade han en 33-årig Gävlebo som beställt tre liter GBL från en tysk hemsida. Mannen nekar till brott men polisen har begärt ut ett utdrag från 33-åringens bank som visar en pengatransaktion som motsvarar den exakta kostnaden för en trelitersleverans av saneringsmedlet.

GBL kan ge en uppiggande effekt men den kan snabbt vända och göra brukaren självmordsbenägen, aggressiv och labil. Medlet, som är starkt beroendeframkallande, klassades som en hälsofarlig vara år 2005. Därför åtalas nu 33-åringen för grov smuggling och brott mot lagen om hälsofarliga varor.

Det är den stora mängden som mannen fick via postorder som gör att åklagaren klassar inköpet som grov smuggling.

– En dos motsvarar ungefär en centiliter eller innehållet i en kapsyl, säger Peter Olofsson.

Om 33-åringen döms riskerar han fängelse i sex månader eller mer.