Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smycken kan orsaka tandskador

GÄVLETandläkare har gått ut med rikstäckande larmrapporter om att smycken i läpparna och tungan kan förstöra tänder och tandkött.

Annons
För ungefär tre år sedan började de piercingrelaterade skadorna dyka upp bland patienter, berättar Lars Wetterberg, klinikchef på Folktandvården Rådhuset.

En piercing under läppen eller genom tungan - med en metallknopp som gnider mot tandköttet - kan orsaka skador som inte läker.

- Tandköttet drar sig ner och tandhalsarna blottas, säger Lars Wetterberg. Tandköttet går aldrig att få upp igen.

Sönderbitna tänder förekommer också och orsakas av att man bitit på smyckets stora metallkula.

- Men den största faran är infektionsrisken - framför allt när man piercat sig i tungan, säger Lars Wetterberg. En infektion i tungan är mycket allvarlig.

En sådan infektion märks genom att tungan svullnar och känns varm.

- Jag kan inte säga att de här skadorna är vanliga bland dem som piercat sig. Men jag har sett dem på en del patienter, framför allt bland ungdomar, säger Lars Wetterberg.

Enligt andra tandläkare som gått ut i rikstäckande medier kan piercing i eller kring munnen även orsaka tandlossning, urgröpta tänder och huvudvärk. En av orsakerna är att många ständigt biter och suger på smyckena.
Lars Wetterbergs råd är att inte pierca sig alls. Den som absolut vill bör gå till ett seriöst ställe som delar ut skötselråd efter ingreppet.

- Och man ska vara uppmärksam på om man får infektioner, säger Lars Wetterberg.

MARIAM NARAGHI