Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smygpremiär för filmfestival

SANDVIKEN
Inte många orter med 1600 invånare kan skryta med en egen filmfestival. Men Österfärnebo kan.

- Det är märkligt men vi får det alltid att gå runt, säger Ami Lidén från Färnebobygdens bioklubb som arrangerar festivalen för elfte året i rad.
Redan på onsdag har man smygpremiär på festivalen men den stora invigningen är på lördag. Då kommer man att visa Gävlefilmaren Dieter Stöpfgeshoffs dokumentär om festivalen.
Även i år koncentrerar filmklubben sig på att få en bred festival, detta för att locka så stor publik som möjligt.
Tanken är att erbjuda något för alla. Ungefär 20 olika filmer ska visas från onsdag till söndag, merparten under helgen. På onsdag visas Josef Fares succé Kopps.
Bland övriga populära filmer visas bland andra Om en pojke, Skruva den som Beckham och Röd Drake. Dessutom blir det en hel del barnfilm.
Den som är intresserad av "smalare" filmer kan se den bosniska filmen Ingenmansland eller den norsk-samiska Vägvisaren.
Bio Rivoli i Österfärnebo har funnits sedan 1920-talet och där har man visat film utan uppehåll i alla år. Fram till för tio år sedan var det IOGT-NTO som drev biografen, i dag är det Färnebobygdens bioklubb. På biografen visar man film under en period på våren och en på hösten. Dessutom anordnar man alltså festivalen. Alla i klubben arbetar ideellt.
Förra året blev Gävlefilmaren Dieter Stöpfgeshoff intresserad av festivalen och gjorde då en dokumentär om filmfesten i Österfärnebo. Hans dokumentär visades på Sveriges television för ett par veckor sedan. Den som missade den då får chansen på lördag i Österfärnebo.
KARIN BERGKVIST