Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabbare autofokus med Panasonics nya kompakter

Många stör sig på sega kameror, det menar Panasonic som vill lösa problemet med blixtsnabb autofokus.

Många stör sig på sega kameror, det menar Panasonic som vill lösa problemet med blixtsnabb autofokus. Även bildstabiliseringen har förbättrats. Vi har provat.

I de nya kompakterna från Panasonic (ZX1, FZ38, FP8 och FX60) jobbar autofokusen med parallella processer istället för att göra mätningar och justeringar i en rak följd. Troligen har Panasonic även låtit processorn ägna mer kraft åt skärpeinställningen än tidigare.

Hur det går till är egentligen inte intressant. Det viktiga är att det fungerar. Under två dagar har vi haft möjlighet att ta hundratals bilder med de nya kamerorna. Och det fungerar.

Skärpeinställningen med nya ZX1 är i det närmaste omedelbar i vidvinkelläge och ruskigt snabb i teleläge. Superzoomen FZ38 imponerar inte riktigt lika mycket, men snabbt går det. 
Panasonic hävdar att det går på 0,27 sekunder. Siffran för föregångaren FZ28 är 0,71 sekunder.

Bättre bildstabilisering

Panaonic var tidiga med bildstabilisering i kompaktkameror och har gjort det till sin grej. Nu är det dags för den tredje generationens bildstabilisering Power O.I.S som efterträder Mega O.I.S och ska vara dubbelt så effektivt.

Vår provfotografering visar på en effektiv bildstabilisering som passar särkskilt bra till filmning, men det är naturligtvis svårt att exakt uttala sig om hur bra funktionen är.

HD-filmning
Framöver kommer de flesta kameror från Panasonic att få HD-filmning. Panasonic använder formatet AVCHD Lite som de utvecklat tillsammans med Sony. Jämfört med Motion-JPEG tar det ungefär hälften så stort utrymme på minneskortet utan kvalitetsförsämring. Antalet bilder per sekund är också högre.

4 nya modeller

Sommarsläppet innebär två helt nya konstruktioner och två uppdateringar.FZ38
Är en uppgradering av 18-gångerszoomen FZ28 med snabbare autofokus, bättre bildstabilisering och 12 megapixel istället för 10.FP8
Är en en ny och helt platt kamera som lätt kan slinka ner i kavajfickan. 12 megapixel, vidvinkel motsvarande 28 mm, 4,6 gångers optisk zoom, HD-filmning och bildstabilisering.ZX1
En ny modell med 8 gångers zoom som är tänkt för dem som tycker att TZ7 är för stor och tung. 12 megapixel, HD-filmning, 25 mm vidvinkel och bildstabilisering.FX60
Uppgradering av FX48 med snabbare autofokus och effektivare bildstabilisering. Som tidigare 12 megapixel och motsvarande 25 mm vidvinkel. 5 gångers optisk zoom.


 


/Magnus Fröderberg