Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabbare väg till vård med ny akut

GÄVLE
Vården av akutpatienter vid länssjukhuset i Gävle ska bli bättre och effektivare.

Det är syftet med den nya närakutvårdsavdelning som öppnas på måndag.
- Vägen till rätt diagnos och rätt behandling ska bli snabbare, säger sjukhusdirektör Lena Munkhammar.

22 vårdplatser
Genom en omfördelning av resurser har sjukhuset lyckats skapa en särskild akutvårdsavdelning för patienter med allmänmedicinska besvär. Här kommer det att finnas 22 vårdplatser. Närmare 50 anställda ska se till att de inkommande akutpatienterna får den vård de behöver.
Vårdavdelningen ingår i det närsjukvårdskoncept som håller på att slå igenom inom sjukvården i hela landet. Ett syfte är att förbättra omhändertagandet av de många ofta äldre patienter som kommer till sjukhuset med allmänna besvär som inte omedelbart kan härledas till en viss medicinsk disciplin.
- Andfåddhet och bröstsmärtor kan ha en mängd olika förklaringar. Det är sällan diagnosen står stämplad i pannan på patienten, säger Anders Dahlqvist, en av överläkarna vid den nya avdelningen.

Inget "bollande"
Hittills har dessa patienter ofta blivit bollade runt från specialavdelning till specialavdelning på sjukhuset för att de ska få rätt diagnos och rätt behandling.
Nu är det tänkt att hela utredningen ska ske på den nya närakutvårdsavdelningen.
Här kommer det att finnas internmedicinska läkare med stor erfarenhet av att bedöma patienter med olika symtom. Vid behov ska specialister från till exempel lungavdelningen eller infektionsavdelningen tillkallas.
- I stället för att patienterna slussas runt på sjukhuset ska vi slussa läkarna till patienterna, säger Lena Munkhammar.

Korta vårdtider
Läkarna ska i kraft av sin professionalism kunna sålla bland patienterna och se till att de som inte behöver vara på sjukhuset snabbt skickas hem eller hänvisas till annan vård. Avdelningen kommer att ha hög patientomsättning och korta vårdtider.
Stor vikt har lagts vid rekryteringen av personalen. Allmänmedicinsk vård brukar vara ett svårrekryterat område men i det här fallet brinner alla för sin uppgift, enligt Marianne Hultman, tillförordnad verksamhetschef vid gemensam mottagning.
- Personalen har varit med från början i planeringen och vi kommer att bygga upp verksamheten tillsammans. Det finns massor av kreativitet i den här gruppen, säger hon.
Tills vidare driver länssjukhuset närakutvårdsavdelningen med egna medel. Men tanken är att primärvården och kommunerna efterhand ska ta ett större ansvar.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se