Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snålt, snålare, Brynäs

Taktiksnacket på morgonen gav resultat.

Ett snålare Brynäs bjöd inte på någonting mot serietvåan Linköping – seger med 3–1.

– Jävligt skönt att få revansch direkt, säger målvakten Niklas Svedberg.

Han släppte in sju puckar i bortamatchen mot Luleå, där det blev noll poäng för Brynäs trots fyra kassar framåt.

Ändå fick han chansen igen.

Men den här gången hade han hjälp av ett helt annat försvarsarbete än i torsdags och behövde inte direkt förta sig för att hålla nollan i drygt två perioder.

– Vi spelade jäkligt tajt och höll undan alla returer. Det är klart att det underlättar när vi spelar så, säger Svedberg.

1–0-målskytten Mads Hansen:

– Vi lade inte om taktiken, men försökte strikta till det. Vi har släppt till alldeles för mycket bakåt och valde att prioritera försvarsarbetet. Och Linköping kom ju inte till de stora lägena som Luleå fick. Vi var väl mer i försvarszon än vi har varit tidigare, men hade väldigt bra kontroll hela tiden.

Bakgrunden till Brynäs nya sätt att spela är förstås att laget har släppt in flest mål av alla i elitserien. Planen finslipades under lördagsmorgonens matchgenomgång.

– Vi har kommit underfund med vad vi har gjort för fel och rättade till det. I välvilja och iver har vi gått bort oss i hörnen i egen zon, vi har inte litat på varandra utan gått ut och hjälpt till, förklarar Niklas Czarnecki.

– Anfallsspelet har fungerat bra tidigare, nu fungerade helheten. Det här kanske var vår bästa match för säsongen, vi genomför den helt perfekt.

Var det du som bestämde om förändringen?

– Nej, hela laget. Vi bestämmer alltid tillsammans.

Niklas Svedberg ser gärna att Brynäs fortsätter spela lika tajt i fortsättningen. Inför matchen låg han på 13:e plats i målvaktsligan med en räddningsprocent på 88,60 – och han är förstås medveten om att han och Björn Bjurling ständigt jämförs med föregångaren Jakob Markström.

– Ja, det är klart, och det blir förstås ännu mer om jag spelar dåligt. Markström var fantastiskt duktig, men det gäller att jag fokuserar på mitt eget och utvecklar mig själv.

Efter en förstaperiod där Brynäs vann skotten med 16–6 och Anton Rödin sköt i stolpen trots öppet mål banade Mads Hansen vägen med sitt 1–0-mål drygt sex minuter in på andra perioden. Frispelningen från Andreas Dackell var läcker – en backhandflipp. Avslutet var egentligen en miss.

– Jag siktade högt men tappade taget om pucken. Jag tror det ställde Norrena, säger Hansen som fick in trissan mellan benen på LHC-keepern.

Eero Somervuori satte tvåan efter 15.09 och har nu gjort poäng i sex raka matcher.

I tredje perioden tappade Brynäs sitt defensiva fokus för första och enda gången när Patrik Zackrisson bjöds på ett friläge och kunde sätta 1–2. Surt för Svedberg som var på väg mot sin blott andra elitserienolla i karriären.

– Det hade varit skönt. Jag var nog lite för het och gick för mycket mot första stolpen, och då sköt han mot bortre. Hade jag hållit mig lugnare hade jag nog tagit den, funderar Svedberg, som sedan fick se nyblivne 20-åringen Jakob Silfverberg sätta 3–1 i tom kasse.