Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart är det julafton för alla skivälskare

Om två veckor blir det julafton för alla skivälskare. Då ska Sveriges Radio Gävleborg sälja ut 25 000 skivor från grammofonarkivet.
Allt ska bort på grund av platsbrist och en del skivor kommer i princip att skänkas bort.

När Sveriges Radio Gävleborg byggde om sina lokaler i Gävle fick man inte längre plats med de tusentals skivor som radion samlat på sig under åren. Därför har man nu beslutat sig för att sälja ut 25 000 skivor under evenemanget ”Sommarkväll” på Slottstorget den 22 juli.

– Det är ungefär hälften cd-skivor och hälften vinylskivor, berättar David Holm, vikarierande musikredaktör på Sveriges Radio Gävleborg.

Men hela grammofonarkivet säljs inte ut. Radion behåller ungefär 8 000 skivor, dels en del riktiga rariteter och dels lokal musik som man bara har ett exemplar av. Resten ska säljas men den som är ute efter värdefulla samlarobjekt kan bli besviken.

– Är man ute efter samlarobjekt så måste man veta om att alla skivor är märkta med märkpennor och med klisterlappar. Det här är framförallt ett tillfälle för musikälskarna att fynda skivor, säger David Holm.

Han betonar att ingen musik går förlorad för radion i och med försäljningen. Mycket av musiken finns digitalt i Gävle och resten går att beställa från det centrala grammofonarkivet i Stockholm.

Priserna på utförsäljningen kommer att variera mellan fem och 40 kronor för en skiva. Cd-singlar kommer att säljas buntvis för en tia eller tjuga per bunt.

– Det här bör väl väcka ett visst intresse. Det finns fortfarande många som är intresserade av att köpa skivor, säger David Holm.