Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart bara en tingsrätt i länet?

GÄVLE
Det är tingsrätten ingen vill ha. Men pengabrist kan leda till "superdomstol" i Gävle dit inte bara sandviksborna utan även alla hälsingar tvingas vända sig för få rättvisa skipad.

- Det blir väldigt långa avstånd för de som ska resa från norra Hälsingland. Inte bara för bovar utan också för målsägare och vittnen, säger lagman Karl-Axel Bladh, chef på tingsrätten i Gävle.
Det är Domstolsverkets generaldirektör som startat den senaste debatten om de små domstolarnas vara eller inte vara.
I ett brev till regeringen påtalar han att verkets bistra ekonomi kan tvinga fram radikala förändringar.

Två blir en
Förändringar avsevärt mer genomgripande än de redan föreslagna, som för Gästriklands del innebär att domstolarna i Gävle och Sandviken slås ihop.
- Redan när det förslaget utreddes diskuterades en enda domstol i Gävleborgs län. Men rättsväsendet har alltid byggt på lokal förankring. Sett till arbetet i tingsrätten ansåg vi det bättre med en tingsrätt i Gästrikland - och en tingsrätt i Hälsingland, säger Karl-Axel Bladh.
Förslaget att slå ihop de två domstolarna i Gästrikland är kontroversiellt redan det, men säkert mer lättsmält än att tvinga hälsingarna till långpendling.
Tidigast 2010 kan den av generaldirektören omtalade superdomstolen bli verklighet. Men skrivelsen kan också ses i perspektivet att Domstolsverket behöver friska pengar.
Regeringen har tidigare uttalat sig mot tanken med en enda tingsrätt i länet.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se