Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart behövs fler på golvet

Det är inte bara Parkoprint som behöver rekrytera folk till verkstadsindustrin. Inom några år kommer branschen att behöva tusentals ungdomar på verkstadsgolvet.
– Det är mitt stora bekymmer, säger Bengt Nyström på Skoogs Mekaniska i Gävle.

Stål- och verkstadsindustrin i Bergslagen sysselsätter 22 000 personer. Inom sju-åtta år kommer 8 000 av dem att gå i pension, och flera småföretag i Gävle ser redan att de måste rekrytera inom några år. Så fort konjunkturen vänder måste det arbetet komma igång.

– Vi tror på framtiden, säger Johan Martin, på Martins Mekaniska med åtta anställda.

Magnus Eklöf på Alderholmens Mekaniska vet att fem av hans 16 anställda går i pension inom några år och läget är likadant på många arbetsplatser. Triple Steelix, en regional satsning för att stärka stål- och verkstadsindustrin i Bergslagen, har dragit igång ett projekt för att se till att industrin kan rekrytera den personal som kommer att behövas inom några år.

I Gävle har arbetet bland annat resulterat i ett ökat samarbete mellan näringslivet och programrådet för industriutbildningen på Polhemsskolan.

– Vi har inte haft ett fungerande programråd tidigare, säger Thomas Östlund, biträdande rektor på Polhemsskolan.

Skolan har redan fått idéer om hur man ska lägga upp utbildningen för att möta företagens krav.

Intresset för utbildningen är fortfarande ganska stort. Platserna är fyllda, men företagen skulle gärna se att fler sökte på grund av intresse, inte bara för att de inte kommer in på något annat program.

– Vi måste göra en statushöjning av yrket, säger Magnus Eklöf.

Och en utmaning blir också att få fler tjejer att söka sig till verkstadsyrket. På Polhemsskolans program är sex av 150 elever tjejer. Två av dem valdes ut för att göra sin praktik i Finland, inte för att de var tjejer utan för att de var duktiga.

– Vi företagare måste tänka om. Verkstäderna är byggda för män, säger Bengt Nyström.