Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart får Gävles bussar biogas

Nu börjar planerna på biogasproduktion i Gävle ta fastare form.
Produktionen kommer att ske vid Duvbackens reningsverk på Brynäs.
I närheten behövs en uppställningsplats där 20-50 stadsbussar kan tankas på nätterna.

– Arbetet runt biogasen har tagit ett väldigt stort steg framåt, säger kommunalrådet Per Johansson, s.

Under sommaren ska kommunen undersöka var man kan anlägga en eller flera uppställningsplatser för bussar, så nära Duvbacken som möjligt. När biogasproduktionen kommit igång ska gasen ledas i ledningar till uppställningsplatsen. Att tanka gasen via ledning anses vara en bättre lösning än att ”snabbtanka” bussarna, men det krävs en stor yta.

För en uppställningsplats för 20 bussar krävs cirka 10 000 kvadratmeter. Om ytan ska kunna rymma 50 bussar krävs 50 000 kvadratmeter.

– Jag tror inte det blir så svårt att hitta en eller flera sådana platser. Söder om Österbågen finns flera tänkbara ytor till exempel, säger planchefen Göran Berfenstam.

Utredningen ska också föreslå hur reningsverket kan byggas ut med en ny produktionsanläggning för biogas. Att biogasfabriken ska byggas vid Duvbacken beror på att där redan i dag finns en gasanläggning och att avloppsslammet från reningsverket ska vara en av råvarorna i gastillverkningen.

Medan stadsbussarna ska kunna tankas så nära gasproduktionen som möjligt ska det tankställe för allmänheten som också planeras inte ligga vid Duvbacken.

– Vid tankstället är det meningen att vi ska fånga upp människor som reser från Stockholm och norrut och har biogasbilar, så det bör nog ligga närmare E4. Vi ska inte tvinga folk att köra ända in till Brynäs för att tanka, säger Göran Berfenstam.

I den upphandling av busstrafiken i Gävle som just nu görs krävs att ett antal bussar körs på biogas från juni 2010 och att antalet biogasbussar sedan ökar. Gävle Energi, som fått i uppdrag att driva på för att Gävle ska få produktion av biogas, har tidigare sagt att produktionen kan vara igång 2014.

Den översiktliga utredning som nu görs ska vara klar att skicka ut på samråd redan i september. Men kommunalrådet Per Johansson, S, vill inte gissa när de första biogasbussarna kommer att kunna tankas på den nya uppställningsplatsen.

– Men jag skulle tro att bussarna från början får tankas med fordonsgas där, så jag tror att uppställningsplatsen blir klar innan produktionen kommer igång, säger han.