Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kan äldre få hjälp av robotar – robotskelett utvecklas i Gävle

Ett par robotben som ska hjälpa äldre till ett drägligare liv.
Det är vad professor Gurvinder Virk och hans team på Högskolan i Gävle jobbar med.
Nu är de i slutfasen av forskningsprojektet.

Vi träffar professor Gurvinder Virk på hans rum i hus 99 på Högskolan i Gävle. Det är på dagen fem år sedan han kom till Gävle från London för att undervisa och forska i robotik.

Under de fem år han bott i Gävle har han och hans team utvecklat ett par robotben, som ska hjälpa äldre med begränsad rörlighet att leva ett mer självständigt liv.

När Gefle Dagblad träffade honom för tre år sedan, var han optimistisk. Han trodde att folk skulle använda robotbenen inom två år.

– Oooh, var jag verkligen så optimistisk? Om jag säger så här, det har varit en mycket utmanande resa.

Världen går mot en allt mer åldrande befolkning, och trycket och kostnaden på hälsovården blir allt större. Om 20 år räknar man med att tio procent av befolkningen är 80 år eller äldre.

Exo-legs, som robotbenen heter, är till för att underlätta rörelsefriheten hos äldre. Med hjälp av sensorer vid höft, lår och fot, som känner av när muskeln börjar arbete, fungerar robotbenet som artificiella muskler som bär upp benet och böjer knäet.

– Den bästa beskrivningen från våra testpersoner är att de upplever ungefär som om man har gått ned mycket i vikt. Kroppen känns plötsligt mycket lättare, förklarar Gurvinder.

Med hjälp av ett antal testpersoner har hans team, som består av gästforskarna Usman Haidar från Tyskland, Indrawibawa Nyoman från Indonesien och Chanki Kim från Sydkorea, jobbat hårt för att anpassa robotbenens användbarhet. Det har varit en svår nöt att knäcka. Gurvinder förklarar att ett problem har varit att exoskelettet snabbt blir obekvämt och hamnar fel medan användaren rör sig.

En flaskhals med projektet har även varit avsaknaden av säkerhetsbestämmelser.

– Industrirobotar är designade för att hålla människan och roboten separerade ifrån varandra. Nu ska roboten och människan interagera tillsammans. Det har nyligen tagits fram säkerhetsbestämmelser för robotar som är fästa vid människan, förklarar Gurvinder och fortsätter:

– Den robot vi utvecklar kommer att ge 30 procent styrka. De resterande 70 procenten får människan själv bidra med.

För Gurvinder och hans team är målet att ha ett par smidigare robotben på marknaden i slutet året.

– Den första modellen ska enbart vara för höften. Den ska vara lätt och kommer att kosta mellan 20 000 och 30 000 kronor. Sedan börjar ett arbete med att göra en modell för både höften och knäet.

– För att det ska vara möjligt för alla människor som vill ha den här hjälpen är det otroligt viktigt att vi får ner kostnaden. De medicinska skeletten som finns på marknaden i dag kostar mellan 100-200 000 dollar.

Marita Olsson Narving på Omvårdnad Gävle har varit inbladad i projektet sedan första början.

– Det här är något som vi tidigare aldrig har gjort. Det är väldigt spännande. Det finns en oro inför framtiden, att robotar ska ta över och det inte ska behövas någon personal. Men det här ska bara vara ett komplement, som man kan använda på egen hand, säger hon.

Flera personer i Gävletrakten har testat Exo-legsen – och är bara positivt inställda, förklarar Marita.

Den 17 mars arrangeras en workshop för projektet på Högskolan i Gävle.

– Då ska vi presentera det vi åstadkommit, säger Gurvinder.

Sedan avslutas forskningsprojektet, men Gurvinder har tillsammans med två andra startat ett företag som ska utveckla prototypen vidare. Han tror att så länge produkten kommer att vara prisvärd kommer den efterfrågas.

– Inom tre år hoppas vi kunna massproducera Exo-legsen.

Läs mer: Robotarna lockade Nauman till Gävle