Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart kan Gävleborg tillhöra en ny storregion

Snart kan Gävleborg tillhöra en ny storregion. Barbro Holmberg och Kent Johansson ska göra det som ingen annan lyckats med på flera årtionden, att göra en helt ny indelning av landet.

Annons

Skälet till att storregioner behövs är att se till att det finns bra sjukvård, infrastruktur och tillväxt i hela landet. Men minst 40 år av utredningar, diskussioner och förslag har inte lett till några nya regioner.

Kommuner, landsting, myndigheter och länsstyrelser är i stort sett överens om att en ny indelning behöver göras. Men de har inte kunnat komma överens om vilka som ska bilda region med vilka.

– Det är ingen jungfrulig mark vi beträder, konstaterar Barbro Holmberg.

Som ordförande för indelningskommittén ska hon tillsammans med Kent Johansson lämna ett förslag om nya regioner senast augusti 2017. Genom samtal med alla parter ska de ta död på Axel Oxenstiernas seglivade länsindelning från 1634.

– Det är med all respekt och ödmjukhet vi gör det här, för dagens indelning har fungerat i snart 400 år, säger Kent Johansson.

LÄS MER: Så ska Barbro Holmberg göra det som ingen har lyckats med på 50 år: "vi vill ha lobby i regionfrågan"

Det som nu talar för att en regionindelning går vägen är att länen och landstingen börjar bli svårt pressade att på egen hand klara sina uppgifter. I väntan på nya regioner har också myndigheter och verksamheter separat börjat delas in i större regioner. Exempelvis finns det i dag sex sjukvårdsregioner och nyligen omorganiserades polisen i sju nya regioner.

– Län och landsting har svårt att klara de uppdrag de har i nuvarande storlek och situationen blir inte bättre med tiden, säger Barbro Holmberg.

En indelning i större regioner ska också vara en motvikt till de kraftigt växande storstäderna. Samtidigt är det bara i storstadsområden som nya regioner kommit till. Sedan slutet av 1990-talet finns Västra Götalandsregionen och Region Skåne och nu ska Stockholm bilda en egen region. I de tre storstadsregionerna finns nu hälften av landets befolkning samlad.

Kent Johansson var med och bildade Västra Götalandsregionen, något som han ser som en förebild för nya regionbildningar. När Göteborg, Bohuslän, Skaraborg och Älvsborg gick samman 1998 sågs det av många som ett Göteborgsprojekt, men i stället har regionen inneburit stora möjligheter för de små länen och kommunerna, hävdar Kent Johansson.

– Skaraborg kunde inte hålla sig med en ambulanshelikopter innan och det blev väldigt dyrt per patient att köpa utomlänsvård i Örebro. I dag är det små kommuner som Töreboda i gränstrakterna av regionen som är de främsta representanterna för den, säger han.

LÄS MER: Ingen av Mittmediakollegerna håller med David Nyström i regionfrågan

Identitet och tillhörighet är en stötesten. I Gävleborg är det väl känt att hälsingar och gästrikar inte känner stor samhörighet. Under årens lopp av regiondiskussioner har det också förekommit förslag om att dela landskapen åt.

– Identitet kommer alltid upp i de här diskussionerna, men det är viktigt att komma ihåg att det här handlar om administrativa gränser, landskapen kommer alltid att finnas kvar, säger Barbro Holmberg.

Även här tycker Kent Johansson att Västra Götalandsregionen är en förebild.

– Västra Götalandsregionen innebär att man åker på samma biljett på tåg och bussar, det finns fortande skaraborgare kvar, säger han.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har nämnt omkring en halv miljon invånare, motsvarade de minsta regionerna i Tyskland, är en utgångspunkt för hur stora regionerna ska vara. Den statliga ansvarskommittén som utredde frågan 2007 föreslog en till två miljoner invånare.

I ett glesbefolkat land innebär det att stora landytor ska inordnas i en och samma region. Ur identitets- och samhörighetssynpunkt är det inte okomplicerat.

– Enligt ansvarskommittén behöver det också finnas en känsla av tillhörighet hos invånarna inom en region, säger Barbro Holmberg.