Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart klart för behandlingshem

KUNGSGÅRDEN
Hindren för det omtvistade behandlingshemmet i Kungsgården blir allt färre.

- Förhoppningsvis kan det öppna första september, säger Lars Andersson, initiativtagaren Åke Erikssons högra hand.
I dagarna avslog länsstyrelsen en överklagan av det bygglov som bygg- och miljökontoret beviljade i maj. Nu återstår ett godkännande av socialnämnden innan verksamheten kan starta i det gamla sjukhemmet Norråsen.

Protester
I våras gick protesterna höga i Kungsgården. Till ett öppet möte kom närmare 200 personer. Och till bygg- och miljökontoret skickades omkring 300 namnunderskrifter, även om det visade sig att några hade skrivit sitt namn flera gånger. Många var helt enkelt oroliga för att hemmet skulle föra med sig kriminalitet och sänkta huspriser.
Efter information och samtal är nu tonläget helt annorlunda, enligt Lars Andersson.
- Behandlingshemmet är endast till för människor i arbetslivet. Det är det första hem där det fungerar så, säger Lars Andersson som själv arbetar som drogterapeut på Sandvik.

Rehabilitering
Tanken är att företag som har anställda med missbruksproblem ska kunna ge dem chans till rehabilitering på det nya behandlingshemmet. Vården ska följa en tolvstegsmodell, den så kallade Minnesotamodellen.
- Den bygger på att man ska lära sig ta ansvar, säger han.
Mellan tio och 20 patienter ska kunna bo på behandlingshemmet samtidigt. Alla som arbetar med patienterna ska själva ha haft erfarenhet av programmet, antingen som missbrukare själva eller som anhöriga.
JOHAN PIHLBLAD
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se