Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart måste spelkunder registrera sig

Nästa vecka måste man registrera sig för att få köpa spel hos Svenska spels ombud. Det ska minska risken för spelmissbruk men många kunder tycker att det är integritetskränkande.

Annons

I dag måste man vara registrerad för att spela med svenska spel på nätet men inte hos ombuden. Det är det slut med från och med måndag.

– Det ska hjälpa oss motverka spelproblemen. Vår verksamhet ska verka till att minska spelproblemen totalt sett, säger Johan Tisell, presschef på Svenska spel.

Spelmarknaden har vuxit och det finns många oreglerade aktörer. Nätkasinon är populära och spelberoendet har ökat inom vissa grupper de senaste åren. De största riskgrupperna är unga män och medelålders kvinnor.

Genom att kunderna registrerar sig kan de via sitt spelkort få information om hur mycket de spelar för och bli uppmärksammade på om de ändrar sitt spelbeteende.

– Det kan fungera som en första indikation till att någon spelar lite för mycket. Eller att man ser att man spelat för mer än man tänkt sig. Problem med spelande är något som för många är väldigt skamfyllt och något de inte pratar om. På det här sättet får de en överblick.

Svenska spel har fått en del reaktioner från spelare som tycker att det är integritetskränkande – eller krångligt – och räknar med att tappa intäkter på kort sikt.

Det tycker också några herrar som vill vara anonyma som Gefle Dagblad träffar på i en spelkiosk i Gävle.

– Jag tycker att det är skit. Ingen ska lägga sig i hur jag spelar. Svenska spel driver bara kunderna rakt i famnen på andra aktörer, säger den ena.

– Jag kommer inte att fortsätta köpa spel av Svenska spel, säger den andre.

Roine Sandberg driver Centralplans tips och tobak, en kiosk i centrala Gävle som till viss del lever på att det kommer in spelkunder. Han hoppas för egen del att de nya reglerna inte ska skynda på trenden att allt fler spelar på nätet.

– Det är ju svårt att säga hur det kommer att bli. Många av våra kunder har redan spelkort men så finns det de som aldrig haft och aldrig kommer vilja ha. De som inte vill erkänna hur mycket de spelar, säger han.

Gävlebon Morgan Bergshem spelar ibland. Han tycker att det är bra att spelare ska registrera sig.

– Jag ser bara positivt på det eftersom man själv då har mer koll på spelandet, dessutom har Svenska spel koll på folk. Jag har själv ett spelkort och det är en säkerhet då jag får ut vinsten även om jag skulle tappa bort spelkvittot.

Triss och liknande lotter omfattas inte av registreringskravet. Inte heller ATG – den andra stora aktören på den svenska spelmarknaden.

Annons