Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart nytt läsår i Gävles skolor

Inger KällgrenSawela.M,

oppositionsråd, jämför vad Gävle satsar i kronor per skolelev med andra kommuner – vilket faller ut till Gävles nackdel.

Sommaren rullar mot sitt slut och snart drar våra skolor igång med ett nytt läsår och nya kunskaper, för livet, ska inskaffas. Vi behöver en skola med hög kvalitet och stor trygghet.

Skolan i Gävle har genomgått ett förändringsarbete. Den kommunal skolan utsätts numera för konkurrens från skolor drivna av andra än kommunen, så kallade friskolor.

Detta är en bra utveckling som ger elever och föräldrar valfrihet och delaktighet.

Och genom att skolor nu kan jämföras i alla avseenden så stärker det kvalitén och resultaten.

Man kan bland annat jämföra profilinriktning, lugn och ro på arbetsplatsen, pedagogernas engagemang och skolans betygsutveckling.

Elevantalet på grundskolan har också minskat och det har krävt mycket av anpassning förändringar. Det är ett arbete som nu måste göras på gymnasienivån.

Från Sveriges kommuner och landsting kommer varje år ut en rapport om vad verksamheterna kostar i Sveriges kommuner. Rapporten innehåller statistik och siffror som gör att man kan jämföra och se vad de kommunala politikerna satsar på.

Jag har tittat på alla siffror om utbildning, grundskola och gymnasieskola. Gävle kommun satsar 79 439 kronor per elev i grundskolan och år. Motsvarande för Sundsvall är 90 926 kronor per elev och om man jämför med de som har samma kommunalskatt är siffran 85 620 kronor per elev.

Siffrorna talar samma språk när det gäller gymnasieskolan. Gävle 81 562 kronor per elev, Sundsvall 93 056 kronor och kommuner med samma skatt 98 267 kronor.

Även för vuxenutbildningen i Gävle ligger vi lägre i satsade resurser, på denna utbildning.

I siffrorna finns alla elever med, även de i fristående skolor och alla stödåtgärder, men det är rensat från lokaler och mat.

Vi Moderater föreslog att budgeten för Barn- och ungdomsnämnden 2010 skulle förstärkas.

För att få en bra skola med kunniga lärare och intresserade elever som når kunskapsmålen. Allians för Gävle anser att det måste göras en genomlysning av alla resurser som satsas på utbildningen så att de används rätt och ger största nytta.

Gävles elever är värda en bra skola med hög kvalitet. Varje dag som en elev går till skolan, ska den få känna sig trygg och inte vara rädd at bli utsatt från annan elev eller vuxen. Och varje dag få lära sig nya saker.

M, oppositionsråd, Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel