Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart pension för Reijo

60 år.

Då börjar Reijo Nyrönen att tänka på att gå i pension:

– Tiden går för fort. Åt helvete för fort.

Annons

Utanför Ockelbo ligger Åmot. Utanför Åmot, längs med en väg i skogen, ligger Reijo Nyrönens hus.

Han själv tycker inte att det är ensligt, ”det är jämt folk här”, och rädd för vargar eller björn är han inte. På gårdsplanen hälsar schäfern Nille mycket ivrigt på besökaren.

– Han är två år, säger Reijo förklarande.

Väl inne i huset avslöjar en bokhylla som täcker en hel vägg genast vad som varit det stora fritidsintresset under åren i Sverige efter flytten från Ärnekoski, norr om Jyväskylä, 1977.

Folkrace. Det har blivit hundratals starter.

– Bara en enda gång slog jag mig, fick skallen i stötbågen när jag voltade. Det var efter ett vad om jag vågade och jag vann en flaska vodka.

– Det var väl dumt, säger hustrun, Anna-Liisa.

Med tanke på hur illa åtgången bilen blev har hon naturligtvis rätt.

– Varenda ruta sprack, säger Reijo.

Anna-Liisa följde naturligtvis med till tävlingarna. Sonen Micke också, så nyfödd han var.

– På motorstadion i Avesta ammade jag i någon buske, skrattar Anna-Liisa.

Micke har nu hunnit bli 28 år och fortsätter, som pappa, med folkrace.

– Jag har lovat att hjälpa honom med en bil nu. Vad jag själv har lagt ut genom åren vet jag inte. Jag började räkna efter men det blev för mycket så jag slutade, säger Reijo.

Bara några långa kliv från huset ligger verkstaden och firman, Nyrönens Bil o. Mek. AB, som utom några år på sjön på tankbåtar mellan Finland och Sverige, varit centrum Reijos yrkesliv.

Därinne ruvar stora slipmaskiner. Reijo Nyrönen har precisionsslipat många kamaxlar till olika fordon under flera decennier i verkstaden.

Den så kallade ”Reijo-kammen” blev ett begrepp i motorkretsar och förärades med ett reportage i i tidningen BilsportBörsen.

Det låter som att det inte bara går att bomma igen verkstaden?

– Om ett år går jag i pension. Men jag kanske fortsätter att jobba litegrann...