Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sniglar och älgkött vankas på bröllop

EKBO FÄBODARI helgen vajar den franska trikoloren över lilla Ekbo Fäbodar norr om Ockelbo. En mängd servetter har brutits till den franska liljan. Och i kväll anländer 14 fransmän med sniglar och champagne i bagaget.

Annons
Nej, det är inget kulinariskt EU-projekt. Det vankas fransk-svensk bröllopsfest bland fäbodarna.

- Det känns helt fantastiskt, säger Lisbeth Hansson, mormor till Michaela vars giftermål med franske Christophe ska välsignas hemma i Ekbo Fäbodar.

Älgkött och pepparlax
Mormor Lisbeth håller i trådarna och har haft bråda dagar med alla förberedelser. Förutom de nya släktingarna från Frankrike kommer ett stort antal svenska gäster.

- Jag har lagat all maten själv. Jag vill att de franska gästerna ska få uppleva och smaka något riktigt svenskt så det blir pepparlax, älgkött med kantareller och hälsingeostkaka, berättar hon.

Svensk välsignelse
Det blir även svenska folkdräkter och toner av nyckelharpa från spelmannen Anders Woxberg.

Michaela Bjuggfält från Ockelbo reste till Frankrike för att studera efter att ha tagit studenten.
Fyra år senare är hon tillbaka på sin gammelmorfars gård i Ekbo Fäbodar, som Michaela Chateâux.

- De har gått och gift sig borgerligt i Frankrike. Nu ska de få en svensk välsignelse. Vi måste få fira i Ockelbo också, säger Lisbeth Hansson.

SOFIA ÖHLANDER