Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöfritt i Kungsberget – oron smyger sig på

Ännu är det barmark och plusgrader i Kungsberget.

Och om exakt tre veckor ska portarna slås upp för skidåkning.

Anläggningschefen Stefan Alanärä känner viss oro.

Annons

I fjol var snökanorna i full gång på Kungsberget vid den här tiden på året. Men i år har det varit alldeles för varmt för att spruta backarna snövita.

Och prognosen för nästa vecka visar att plusgraderna fortsätter och att det väntas regn både på onsdag och fredag i Sandvikens kommun.

– Det är ingen panik ännu. Men en orossignal är att vi ännu inte haft en enda dag som är tillräckligt kall för att köra igång snökanonerna. Riktigt oroligt blir det om vi inte får köldgrader i slutet av nästa vecka, säger Stefan Alanärä.

För två år sedan rådde likande förhållanden som nu och då var det ängsligt på Kungsberget.

– Först kring Lucia slog det om och blev smällkallt. Vi började preparera backarna direkt. Vi kan göra två pister klara på två dygn vid rätt temperatur.

Kungsberget har en snögaranti som innebär att de som köpt liftkort eller betalat för skidhyra, skidstuga eller boende får tillbaka pengarna om inte minst två pister är snötäckta.

Snögarantin träder i kraft samma dag som anläggningen öppnar den 17 december.

– Vi får betala tillbaka på boendesidan om det fattas snö. Liftkorten säljs däremot ofta här på plats. Men vi missar intäkten från liftkorten om vi inte öppnar i tid.

Det absoluta mardrömsscenariot för honom är att inte ha några nedfarter färdiga till jul.

– Första helgen spelar ingen större roll. Men från och med 22 december har vi öppet varje dag. Om vi inte har snö i backen då får jag ont i magen.

Vad händer om det blir snöfattigt hela säsongen?

– Vi kan göra snö bara det är tillräckligt kallt. Problemet är att människor inte är sugna på att åka skidor vid barmark. Huvudet är mer inräknat på golf i så fall. De som åker bara tre-fyra gånger om året åker inte alls om det är snöfattigt.

Vad skulle drömscenariot vara då?

– Att det smäller till och blir mellan fem och tio minus och att det håller i sig till april. Och så får det gärna komma lite natursnö också.

Det är ingen panik ännu. Men en orossignal är att vi ännu inte haft en enda dag som är tillräckligt kall för att köra igång snökanonerna. Riktigt oroligt blir det om vi inte får köldgrader i slutet av nästa vecka.

Annons