Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snön stoppade tågtrafiken

GÄVLE Inga tåg rullade mellan Uppsala och Gävle under morgontimmarna i går. Snöoväder och fel på ett signalställverk orsakade kaos.
Dessutom blev knappt 900 hushåll i kommunen utan el.

Annons
Ostkustbanan stängdes precis i det kritiska skedet när pendlarna reste från Gävle till Uppsala eller tvärtom. Ett fåtal bussar sattes in och några resenärer kunde efter viss kalabalik ta sig från Uppsala och norrut. Hastigheten på E4:a var nedsatt på grund av snörök och nyckfulla byar.

Andra resenärer drabbades hårdare av ovädret som började i Götaland och berörde Gästrikland och Uppland under gårdagen.
- Jag åkte från Oslo 17.27. I går, förklarar Ulf Friberg när han äntligen kom fram Gävle för att fira jul.
Den planerade resan var felfri fram till Karlstad. Där började problemen och Ulf Friberg nådde Stockholm kvart över fem i morse, sju timmar senare än han tänkt sig.
- Sedan hade jag tur och kom med ett tåg mot Uppsala. Där var det stopp igen, säger Ulf Friberg.
Det blev ytterligare några timmars väntan på att SJ skulle skaka fram bussar för vidare transport. Ulf Friberg hade samma klagomål som de flesta i samband med SJ:s förseningar.
- Som vanligt fick vi ingen information, säger han.

Fortfarande är det godtyckligt om resenärer blir ersatta för extra utlägg i samband med förseningar. SJ:s sedan länge aviserade resegaranti låter vänta på sig. Den som tar en taxi gör det på egen risk utan garantier att få några pengar tillbaka.
11-åriga tiken Gisa slumrade i värmen på tågstationen i Gävle. Hans Alander var på väg från Borlänge till Östersund.
- Hit var det inga problem. Nu säger de att tåget ska gå vid elva.

Trafiken på Ostkustbanan släpptes på vid tiotiden men snöröjning och låsta växlar orsakade förseningar resten av dagen.
Under söndagskvällens nyhetssändningar varnades för blixthalka, men nästan inga störningar rapporterades från trafiken i Gävle och Gästrikland. Vid åttatiden på morgonen körde en långtradare fast vid Konsum Krysset.
- Föraren misstänks ha varit berusad. Han greps och kan komma att anhållas, säger Tony Härdin, vakthavande befäl vid polisen.
- I trafikhänseende har vi inte haft ont av vädret. Det är den första snön för året som brukar ställa till problem, säger Härdin.

Efter midnatt under natten till i går började vindarna, som nådde stormstyrka i byarna, att slå ut elförsörjningen. Träd blåste omkull på ledningarna. Först förlorade hushållen i Engesberg och på Norrlandet strömmen, följda av Eskön, Harkskär och Iggön.
Avbrotten var oftast korta. Vissa abonnenter var dock utan el fem eller sex timmar.
- Vi klarade oss bra tack vare att det inte var blötsnö. Jag trodde att det skulle bli värre med tanke på att det blåste fruktansvärt, säger Thomas Tillman, driftchef på Gävle Energi.
Ännu på måndagskvällen hade SJ stora problem med förseningar. Flera tåg på Ostkustbanan var mellan en och två timmar försenade, i både norrgående och sydgående riktning.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se