Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöröjarna larmar

/

I veckan väntas en stor del av landet få både snö och minusgrader. Samtidigt varnar åkeribranschen för att snöröjningen inte kommer att fungera, sedan tillämpningen av reglerna för förarnas kör- och vilotider ändrats.

Annons

– Det kommer att saknas resurser och personer för att sköta snöplogningen, säger Johan Lindström, vd för Sveriges Åkeriföretag.
Transportstyrelsen har tagit över tillsynsansvaret för förarnas kör- och vilotider från polisen, som hade möjlighet att ge dispens från reglerna. En åkare kunde därmed göra en paus i sin dygnsvila för att röja snö på kvällen.
– Men nu kan man inte göra det, eftersom då gör du en överträdelse som kan kosta så mycket som 200 000 kronor. Det är ingen som är beredd att ta den risken, säger Johan Lindström.

På Trafikverket tar man varningen med ro.
– Vi har avtal med våra entreprenörer att de ska lösa en funktion, till exempel snöröjning inom ett visst antal timmar. Därmed kan jag inte se att det här ska påverka oss, säger underhållschef Joakim Olsson.
Transportstyrelsen ska nu ta upp frågan med näringsdepartementet.
– Vi har försökt hitta något kryphål från EU-reglerna, men inte hittat det. Vi vill ju naturligtvis inte att det ska vara ett problem för trafiksäkerheten, säger Henrik Olars, pressansvarig för vägtrafik och järnväg.

Mer läsning

Annons