Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöskoter mitt i sommaren

ÅRSUNDADet mullrade och dånade rejält vid Strandbaden under lördagen.

Men det var inte åska utan motorbuller från snöskotrar, jet skis och fyrhjulingar.
Den månghövdade publiken fick veta att snöskotrar kan köra på vatten. Hur långt? En bit, sen sjunker de.
Trots tidvis hällregn kunde arrangörerna genomföra uppvisningstävlingar i beachrace. Åkare från halva Sverige hade samlats för att bland annat köra jet ski, quadrace med fyrhjulingar och big jump med snöskoter.

Skotern sjunker
Även om jet ski och fyrhjulingar kanske mullrar mest så var det ändå snöskoterförarna som fick mest uppmärksamhet. Förarna släppte loss fullständigt och körde flera gånger rakt ut i vattnet, med eller utan vattenskidåkare efter sig. Det var då publiken fick se att det faktiskt går att köra snöskoter på vatten som inte är fruset. Men som sagt - bara en bit, sedan sjunker de obönhörligen. Publiken hade inget emot det, tvärtom.
Snöskoterförarna blev också en publikdragare när de körde big jump på stranden. De lyckades hoppa sex-sju meter upp i luften med sina tunga maskiner och dessutom göra tricks.

Stötdämpare
Beachraceuppvisningen arrangerades av Engans, Alec Ahlenius musikproduktion och Strandbaden med hjälp av Årsunda motorklubb och Årsunda idrottsförening. Idén kommer från Anders Engstedt, Engans, som tillverkar stötdämpare till alla möjliga och omöjliga maskiner.
- Jag ville utnyttja mina kontakter så förra sommaren körde vi på Alderholmen och i vintras på Jernvallen. I år blev det med väldigt kort varsel eftersom det blev trassel med ägarbytet på Strandbaden.
Men 14 dagar dagar räckte för att få ihop en heldagsshow och dessutom kvällsunderhållning med musik.
Om det blir någon nytt race där grabbar visar upp dyra leksaker för andra grabbar (och tjejer och barn med för den delen) återstår att se. Anders Engstedt törs inte lova någonting. Troligen har han en del stötdämpare att laga innan han hinner planera något mer.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas_gd.seFoto: TOBIAS IVARSSON
Spektakulärt. Det går att göra mycket mer än att bara åka på tur med en snöskoter. Big jump med tricks till exempel.