Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snurrigt när konst i rondell invigdes

GÄVLEPå torsdagen invigdes skulpturen Det femte elementet.

- Det blev precis som jag tänkt mig, men skulpturen ser mindre ut än vad jag trodde att den skulle göra, sa konstnären Carin Ellberg, som var på plats och videofilmade invigningen.
Gävle kommun slog på stort när skulpturen, och rondellen där den stod, skulle invigas.
När Ann Hedbom, kultur- och fritidsnämnden, och Ingemar Genz, fd jämställdhetsansvarig på länsstyrelsen, snurrat upp de blågula band som knutits runt skulpturen, knattrade 23 modedburna gentlemän från Gefle Mopedveteraner in och körde några varv runt den rosa betongskulpturen. Hela ceremonin avslutades sedan med musik av en band från Fritidsgården Helges.
Det femte elementet kommer att bli ett av de konstverk som ses av flest människor i Gävle. 18 000 fordon passerar platsen varje dag.
Rondellen har redan bidragit till att antalet trafikolyckor i Esplanaden har minskat. Innan rondellen byggdes låg antalet olyckor som rapporterades in till polisen på sex om året. Sedan rondellen togs i bruk har antalet olyckor sjunkit till två om året.
- Det betyder att rondellen sparar två miljoner kronor om året, sa David Eldrot, tekniska kontoret, som också lovade att det kommer att byggas fler rondeller i Gävle.
- Kanske blir det en redan nästa år vid Hemstaplan, sa han.

INGEGERD SÖRGARD