Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snyting mot etablissemanget

Valresultatet i Hofors blev en fet smäll mot etablissemanget. Nästan hälften av väljarna valde bort de etablerade partierna – eller röstade inte alls.

Valdeltagandet i kommunvalet i Hofors steg med knappt två procent. Men bland de som röstade valde 27 procent att lägga sin röst på Sverigedemokraterna, Folkhemmet eller Hoforspartiet, det vill säga på partier som står utanför det politiska etablissemanget. Lägger man därtill blankrösterna och de strax över 1 400 personer som inte röstade alls så var det 45 procent som valde något annat än de "gamla" riksdagspartierna.

Det är en betydande ökning jämfört med förra valet och bland övriga kommuner i Gästrikland och Norduppland är det bara Älvkarleby som uppvisar liknande siffror.

För de två maktpartierna i svensk politik blev tappen i kommunvalet i Hofors extra kraftiga, minus fyra procentenheter för Moderaterna och minus sju för Socialdemokraterna. M tappade nästan hälften av rösterna från valet 2010 och för S fortsatte och tilltog det fall som har pågått de senaste tre valen. 2002 fick S över 51 procent i fullmäktigevalet, att jämföra med 36 procent 2014.

Sammantaget kan detta tolkas som att misstron mot de som uppfattas sitta på makten är kompakt.

Men Peter Hillblom, toppnamn för valets stora vinnare Hoforspartiet, som fick nästan 14 procent av rösterna i kommunvalet, uppfattar inte sitt parti som ett missnöjesparti. Samtidigt medger han att det som han upplever som en brist på framåtanda och utveckling i kommunen var det som fick honom att ta initiativ till att bilda partiet.

– Men nej, jag kan ändå inte se oss som ett missnöjesparti. Vi har långsiktiga planer för hur vi vill utveckla och förändra politiken i Hofors, säger han.

Sebastian Sjölander, 23, röstade inte alls i valet 2010 men var nu en av de 834 personer som gav Hoforspartiet sin röst.

– Det är alltid bra med förändring. Och en sak som jag märkt i och med att jag har småsyskon är att det är dåligt med lekparker här i Hofors, och det vill Hoforspartiet ändra på, säger han.

Andra som GD möter i Hofors centrum några dagar efter valet tror att invandringen till Hofors har gjort att många sökt sig bort från de etablerade partierna. Mot det talar dock att Sverigedemokraterna ökade relativt lite i Hofors. Hoforspartiet, som inte har profilerat sig som invandringskritiskt, tycks ha satt stopp för en större SD-uppgång.

– Hoforspartiet vart man ju så förvånad när de poppade upp. Men det är ju etablerade Hoforsbor som är med där och jag tror att folk litar på dem, säger Hoforsbon Irene Senbom Munter.

Socialdemokraternas ordförande i Hofors, Daniel Johansson, tror att de senaste decenniernas befolkningsminskning och nedskärningarna som kommit som en följd av den är en del av förklaringen till att uppstickarpartier vunnit mark.

– När vi har anpassat oss efter att befolkningen minskat samtidigt som det skett en nationell centralisering väldigt snabbt så tror jag att många känner maktlöshet över sin lokala situation.