Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soc ska spara miljoner

Kommunledningen har krävt att alla förvaltningar ska dra ner på fyra procent av sin budget inför 2010.

Socialtjänsten kommer inte att klara av det eftersom kostnaderna för försörjningsstöd beräknas bli 21 miljoner kronor mer i år jämfört med förra året. Den besparingsplan som socialnämnden beslutade om igår gäller därför bara den övriga verksamheten.

Totalt ska socialtjänsten spara 14 miljoner kronor vilket innebär att tio heltidstjänster försvinner. Värst drabbas familjenhetens öppenvård som ska spara 2, 8 miljoner kronor vilket motsvarar sju heltidstjänster.

– Ribban kommer att höjas för vilka familjer som ska få stöd, säger Maritha Johansson, V, ordförande för socialnämnden.

Även socialtjänstens insatser för att hjälpa familjer med deras ekonomi kommer att minskas kraftigt, bara en av tre personer som arbetar med detta kommer att bli kvar.

Idag sköter socialtjänsten ekonomin för omkring 200 familjer som har gett socialtjänsten fullmakt att hantera deras inkomster och hjälpa dem att få ordning på ekonomin.

I fortsättningen kommer socialtjänsten bara att kunna hjälpa 80-100 familjer med detta.

– Det är inte en lagstadgad skyldighet för oss att göra detta. Det är en service som vi har haft som vi ser att vi kanske inte kan ha i de här tiderna, säger Maritha Johansson.

Hur många som kommer att bli av med sina jobb till följd av besparingarna är inte klart men troligen blir det omkring fem personer som kommer att varslas om uppsägning.

Resten ska lösas genom frivilliga avgångar och att vakanta tjänster inte tillsätts.

I en tidig version av besparingsplanen fanns förslag på att lägga ner Hemstagården, Birka halvvägshus och familjeboendet. Men efter att politikerna i både socialnämnden och kommunstyrelsen sagt nej till detta togs dessa besparingsförslag bort.

Politikerna i socialnämnden var eniga om den slutliga besparingsplan som klubbades igår.

– Utifrån de förutsättningar vi har så har vi försökt att ta de beslut som är minst dåliga, säger Elin Lundgren, S, vice ordförande i socialnämnden.