Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna: Så ska fler få idrotta

Bandy-VM i Sandviken. SM-vecka i Söderhamn. Gävleborg är verkligen en region för idrott och fritid på alla nivåer. Idrott är så mycket. Gemenskap, glädje, utveckling, folkhälsa och folkfest. Socialdemokraterna vill inkludera fler i idrottslivet. Oavsett vem du är, var du bor eller var du kommer ifrån ska du ha möjlighet att kunna idrotta. Så är det inte alltid idag. Därför har vi tagit fram ett nytt idrottspolitiskt program – ”Fler i rörelsen”, skriver Elin Lundgren, S, med flera.

Vi vill arbeta för:

Fler nya idrottsledare och fler unga i arbete genom sommarjobb inom föreningslivet. Kommuner och regioner i samarbete med den lokala idrottsrörelsen ska kunna utbilda och anställa unga som ledare. Det är ett bra sätt för en ung person att få sitt första jobb och en möjlighet för idrotten att hitta nya ledare.

Att flickor och pojkar ska ha samma förutsättningar att utöva idrott. Därför ska träningstider och lokaler fördelas på ett jämlikt sätt, så att inte idrotter som domineras av flickor i större utsträckning får udda tider eller anläggningar som är sämre eller mindre lättillgängliga.

Integrera flera genom idrotten. Det är på planen, i omklädningsrummen och på träningarna som barn, unga och vuxna från olika miljöer möts. Där kan kommunen/regionen tillsammans med idrottsrörelsen och friluftslivet bidra genom att erbjuda idrottsaktiviteter och grundläggande föreningskunskap till nyanlända.

Söderhamn är ett av länets utmärkta exempel på en idrottsfrämjande kommun. Söderhamn är den hittills minsta kommunen som stått värd för SM-veckan. Detta kan vi göra eftersom vi under lång tid satsat mer pengar än jämförbara kommuner på idrott, fritid och kultur. Varför frågar sig vän av ordning? Därför att Söderhamnarna är värda det och vi har allt att vinna!

Sandviken kommun prioriterar också idrottslivet och att inkludera och engagera fler i det. Kultur och Fritid har ett nystartat projekt som vänder sig till våra nyanlända, Föreningsmatchning. Till våren kommer den mobila konsträsmattan att ligga på VM-arenan Jernvallen. Där blir det nu gräs på sommaren och is under vintern. På så sätt kan fler träna mer!

Socialdemokraterna vill också stimulera till ett livslångt idrottande. Därför är det viktigt att det finns förutsättningar för vardagsmotion i våra bostadsområden, när nya områden byggs eller gamla renoveras ska detta tillgodoses. Det är också angeläget att idrotten erbjuder träningsmöjligheter för seniorer och att hallar och anläggningar är anpassade för människor med funktionsnedsättning.

Vi vill utveckla den svenska modellen där alla ska ha möjlighet att idrotta. Det gör vi med en ny politik för att alla barn och unga ska få bättre hälsa och gemenskap, i nära samarbete med idrottsrörelsen. Tillsammans med att regeringen nu ökar anslagen till idrottsrörelsen, kan vi göra det möjligt.

Elin Lundgren, S

riksdagsledamot

Patrik Lundqvist, S

riksdagsledamot

Sven-Erik Lindestam, S

Maria Lind, S

kommunalråd Söderhamn

Kerstin Almén, S

Peter Kärnström, S

kommunalråd Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel