Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna starka i Gästrikland

Socialdemokraterna fick ett betydligt starkare stöd i Gästrikland än i övriga landet i söndagens val till Europaparlamentet. I Hofors kammade partiet hem hela 44,3 procent av rösterna.
– Det är helt klart en aktiv valkampanj som ligger bakom, säger arbetarekommunens ordförande Anita Drugge.

Annons

Hur stort stöd de olika partierna fick och hur stort valdeltagandet var skiljer sig annars rejält åt mellan olika områden i västra Gästrikland.

I centrala Hofors röstade 54,7 procent av väljarna på Socialdemokraterna, medan endast 26,7 procent gjorde det i Torsåker som ligger cirka en mil därifrån. I Torsåker fick istället Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet ett betydligt större stöd än inne i centrum.

Anita Drugge är övertygad om att det är en organiserad valkampanj i de centrala delarna som ligger bakom.

– Arbetet drog igång redan förra våren. Vi har knackat dörr, haft torgmöten och skickat ut skrivelser. Det är lättare att möta väljare i centrum där det finns gott om hyreshus och där många vistas ute på gatorna. Nu får vi fundera över hur vi ska fånga väljarna i Torsåker inför valet 2010, säger hon.

Hon medger att Socialdemokraterna även av traditionella skäl är starka i Gästrikland. Valresultatet i Hofors var partiets tionde bästa i Sverige. Statsvetaren Rolf Jonsson vid Högskolan i Gävle är inte förvånad.

– Traditionellt sett har Socialdemokraterna alltid varit starkast i gamla brukssamhällen, säger han.

Även i Sandviken var Socialdemokraterna det parti som fick störst väljarstöd – 35,6 procent att jämföra med rikssnittet på 24,6 procent. Moderaterna kom tvåa med 11,5 procent.

I kommunen var det stora skillnader mellan hur många som röstade i de olika valdistrikten.

Björksätra utmärker sig genom att det i de norra delarna endast var 25,1 procent som röstade. Det är det lägsta valdeltagandet i Gästrikland. De södra delarna av Björksätra hade däremot det högsta valdeltagandet i kommunen med 50 procent röstande.

– Det är svårt att peka på några specifika orsaker till varför det såg ut så i just Björksätra. Generellt sett är det alltid utbildningsnivån som avgör graden av valdeltagande. Ju högre utbildning, desto mer insatta och intresserade är folk av att rösta, säger Rolf Jonsson.

Valdeltagandet i Ockelbo minskade från 33,8 procent i förra EU-valet till 32,8 procent i år. Andelen röstande var där något lägre i byarna än i centrum.