Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokratisk skatterush

et går ett spöke genom Norden. Skattehöjningarnas spöke.

Svenska och danska socialdemokrater har på varsitt håll bestämt sig för att göra högre skatt till en vinnande valfråga. Det är en händelse som ser ut som en tanke. I sak är det svårt att förstå varför högre skatter skulle vara en bra idé. Mitt i brinnande lågkonjunktur behövs mer köpstarka konsumenter – inte fattigare dito. Rimligtvis handlar det om andra prioriteringar än vad som är bäst för Sverige och Danmark.

På andra sidan sundet paketeras höjningen som en miljonärsskatt.

Liknande tongångar hörs också här hemma. Det är framförallt den övre medelklassen som förväntas bidra med mer av sina löner till den offentliga sektorn.

I de nordiska länderna finns av hävd en stor tolerans för skatter bara de formuleras på rätt vis.

Uppenbarligen tycker en majoritet att staten ger valuta för skattepengarna. Det hindrar inte att det någonstans finns en smärtgräns för betalningsviljan. Mona Sahlin gissar att det går att pressa fram några kronor till.

Socialdemokraterna spelar högt. Sahlin måste visa för väljarna att högre skatter också innebär mer välfärd i form av kvalité och inte bara en svälld offentlig sektor. Dessutom kan det ju vara så att väljarna uppskattar alliansens skattelättnader. För en gångs skull kanske det är en dålig idé att gå till val på tunnare plånböcker. Även i Norden.