Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokratiskt fritids – inget att bråka om?

I Gävle håller stadens socialdemokrater ett särdeles krampaktigt grepp om 1900-talet och vägrar ta steget in i en modern tid där S inte längre äger evig dominans över politik och samhälle.

Här driver den socialdemokratiska arbetarrörelsen fritidsgårdar för kommunens barn, finansierade av skattemedel. Det är S-rörelsens barnorganisation Unga Örnar som i decennier haft detta förtroende. Lika länge har stadens borgerliga opposition kritiserat detta maktmissbruk.

S-partiet försvarar det hela med att Unga Örnar är ”partipolitiskt obundet”.

Pyttsan.

Det går inte att på samma gång vara partipolitiskt obundet och en del av arbetarrörelsen. I Unga Örnars stadgar står att deras anställda personal ska dela arbetarrörelsens värderingar. Alltså de fritidsledare som avlönas med Gävlebornas skattepengar.

Vad är "arbetarrörelsens värderingar"

Man kan resonera med vilken socialdemokrat som helst och efter bara några sekunder kommer hen fram till att arbetarrörelsens värderingar till 100 procent sammanfaller med Socialdemokraternas värderingar. Per definition.

På vilket sätt innebär det att Unga Örnar inte diskriminerar en platsansökan från en kompetent fritidsledare med borgerliga sympatier? Ges han eller hon likvärdiga chanser att få ett jobb?

På måndagens kommunfullmäktige tog de borgerliga återigen upp oskicket med krav på socialdemokratisk trosbekännelse inom delar av kommunens barnverksamhet, i anslutning till det barn- och ungdomsprogram som stod på dagordningen.

På sedvanligt 1900-talsmanér möttes de borgerliga av en kanonad av härskarteknik från Socialdemokraterna, som skickade fram självaste Carina Blank att dundra och domdera.

Socialdemokraternas försvar för fortsatt politiserad barnverksamhet följde tre linjer.

Dels att avsiktligt missförstå de borgerligas invändningar som "smutskastning" mot den fina verksamhet som drivs på S-rörelsens fritidsgårdar.

Dels att hävda att det inte alls är fråga om socialdemokratisk politisering, att så inte sker kan Gävleborna vara säkra på att kommunens S-ledning koll på. För övrigt handlar arbetarrörelsens värderingar om godhjärtade saker som demokrati, solidaritet och liknande allmängods som alla partier borde kunna skriva under på.

Samt att förlöjliga de borgerliga såsom småsinta. "Arbetarrörelsens värderingar är väl knappast det värsta ett barn kan drabbas av", menade Carina Blank, och jämförde med våld och andra övergrepp.

Ser man på. Det var trots allt ändå en värderingspåverkan det var fråga om.