Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdirektören känner sig maktlös

GÄSTRIKLANDÄr djur mer värda än barnhemsbarn?Det frågar sig Christina Markstedt, socialdirektör på länsstyrelsen. Hon är mycket kritisk till att myndigheten är så maktlös när det gäller hvb-hemsbarnens säkerhet.

Annons
När en bondgård missköts kan länsstyrelsen besluta att djuren ska tas omhand. Pappersarbetet tar några dagar.
Men när ett hvb-hem har misskötts kan länsstyrelsen inte besluta att barnen behöver tas omhand - det finns inget utrymme i lagen.

Mannen åtalades
I fredags åtalades en hvb-hemsföreståndare som misstänks för att ha utnyttjat åtta flickor sexuellt. En av dem var fosterhemsplacerad i hvb-hemmet, där hon ska ha utnyttjats flera gånger under 1997.
Mannen, som är i 60-årsåldern, har drivit hemmet tillsammans med sin fru under flera år.
När länsstyrelsen fick reda på misstankarna mot mannen skrev de ett föreläggande om att han inte får vistas på hvb-hemmet.

Hustrun vill fortsätta
I början på förra veckan skickade frun in en ansökan om att få fortsätta driva hemmet, där det fortfarande finns kvar barn efter sexavslöjandet.
Christina Markstedt tycker att situationen är olustig och skulle gärna se att länsstyrelsen hade rätt att stänga hvb-hemmet direkt.
- Kvinnan har stått som föreståndare och är skyldig till missförhållandena på hemmet, säger Christina Markstedt.
Eftersom hvb-kvinnan har varit sjukskriven har länsstyrelsen inte kunnat prata med henne om varför sexövergreppen kunde ske under så lång tid. De kommer att träffa kvinnan tidigast nästa vecka.
Christina Markstedt berättar att hon funderat över
vad länsstyrelsen skulle kunna göra om ett hvb-hem visade sig ha föreståndare som smugglar knark.
- Vad kan vi göra då? Skriva ett föreläggande om att föreståndarna ska sluta med knarksmuggling? Du hör ju själv hur knäppt det låter. Jag är jättekritisk till lagstiftningen som inte ger oss några befogenheter att stänga ett hem direkt.

Hemmakommunen
Magnus Mattiasson, handläggare på socialdepartementet, säger att ansvaret för barnen ligger på hvb-hemsbarnens hemkommun.
- De kan plocka hem barnen när som helst, säger han.
Trots detta finns det tre pojkar kvar i hemmet. Motala är en av kommunerna som har valt att inte ta hem ett inskrivet barn.
- Det värsta man kan göra är att rycka barnet därifrån, sade Monika Hahn, socialsekreterare i Motala, i ett tidigare samtal med GD.
MARIAM NARAGHI
026-15 96 39
mariam.naraghi@gd.se