Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialkostnaderna skenar

När arbetslösheten stiger ökar kommunernas socialkostnader. I Gävle ökade kostnaderna med nästan två miljoner under januari och februari.
I Sandviken steg kostnaderna med 20 procent under samma tid.
– Jag är väldigt orolig, framför allt inför sommaren, säger Hans-Olov Frestadius, ordförande för socialnämnden i Sandviken.

Alla kommuner i Gästrikland räknar med ökade kostnader för socialbidrag under 2009. Men det är inte alla som har tagit hänsyn till det i budgeten. Sandviken och Ockelbo har lagt på extra medel men i Gävle var direktivet att räkna på samma kostnader som förra året, trots att det ganska tidigt fanns farhågor för att allt fler skulle söka socialbidrag.

– Det stod nog klart för de flesta, säger Wolther Planck, chef för socialtjänstens biståndsenhet i Gävle.

Förvaltningen har i stället fått löfte om att kommunledningen ska ta hänsyn till eventuellt ökade kostnader. Och ökningen är redan här. Efter två månader har kostnaderna i Gävle ökat med 1,8 miljoner kronor. Om tendensen håller i sig hela året blir det ett överdrag med upp emot 15 miljoner kronor. Samma utveckling syns i de övriga gästrikekommunerna, och i nästan hela landet.

– Vi kommer inte att klara budgeten, men hur stort underskottet blir är svårt att säga, konstaterar Ockelbos socialchef Palle Danielsson.

Prognosen så här långt är ett underskott under 2009 med 1,1 miljoner, men om det håller återstår att se.

Orsaken till att allt fler söker och får socialbidrag är framför allt den stigande arbetslösheten. Nu märks också effekterna av att många tidigare valde att stå utanför A-kassan. När de personerna blir av med sina jobb återstår inget annat än att söka socialbidrag. Risken är också stor att effekterna blir än mer dramatiska.

– De riktigt stora varslen har inte lösts ut än, säger Wolther Planck.

I går besökte en delegation från Vänsterpartiet socialtjänsten i Gävle. Bilden de fick där är densamma som syns över hela landet. Kommunerna får ta stöten när arbetslösheten stiger och försäkringskassans nya, hårdare regler börjar tillämpas för de långtidssjukskrivna.

– Det leder till en stor otrygghet för individerna, säger Ulla Andersson, riksdagsman i Vänsterpartiet från Gävle.

Och partiets bedömning är att det blir värre. Försäkringskassans hårdare regler har inte slagit igenom fullt ut.

– Vi har inte sett det värsta än, säger LiseLotte Olsson, vänsterpartist och ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Partiet efterlyser mer pengar till kommunerna, men också helt nya regler inom försäkringskassan.

– Folk vet inte hur det ser ut, och de som vet är förtvivlade, säger LiseLotte Olsson.

Under sommaren brukar kostnaderna gå ner för kommunerna, när många trots allt brukar hitta tillfälliga jobb. Men i år ser det ut att bli huggsexa om sommarjobben, inte minst i Sandviken, där krisen på Sandvik slår hårt mot den lokala arbetsmarknaden.

– Det är det jag oroar mig mest för, säger Hans-Olov Frestadius.