Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialkostnaderna skenar

När arbetslösheten stiger ökar kommunernas socialkostnader. I Sandviken steg kostnaderna med 20 procent i januari och februari.
– Jag är väldigt orolig, framför allt inför sommaren, säger socialnämndens ordförande, Hans-Olov Frestadius.

Annons

Alla kommuner i Gästrikland räknar med ökade kostnader för socialbidrag under 2009. Men redan efter två månader ser det ut som att beräkningarna ändå inte håller. De kommuner som har utökat budgeten för socialbidrag tror ändå inte att pengarna räcker.
– Vi kommer inte att klara budgeten, men hur stort underskottet blir är svårt att säga, konstaterar Ockelbos socialchef Palle Danielsson.
Prognosen så här långt är ett underskott under 2009 med 1,1 miljoner, men om det håller återstår att se.
Orsaken till att allt fler söker och får socialbidrag är framför allt den stigande arbetslösheten. Nu märks också effekterna av att många tidigare valde att stå utanför A-kassan. När de personerna blir av med sina jobb återstår inget annat än att söka socialbidrag.
Under sommaren brukar kostnaderna gå ner för kommunerna. Då är det många som trots allt hittar tillfälliga jobb. Men i år ser det ut att bli huggsexa om sommarjobben, inte minst i Sandviken, där krisen på Sandvik slår hårt mot arbetsmarknaden.
– Det är det jag oroar mig mest för, säger Hans-Olov Frestadius.