Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialnämnden sparar

GÄVLE Socialförvaltningens budget inför nästa år ligger redan på minus. - Jag är också oroad över att budgeten är underfinansierad med 7,5 miljoner kronor, säger förvaltningschefen Örjan Ohlström.

Annons
Både han och Ingemar Waern, s, ordförande i socialnämnden, är oroliga över ekonomin. Sju och en halv miljon kronor saknas i nästa års budget, som ligger på drygt 300 miljoner kronor. Till det kommer bland annat att inflation och löneökningar inte kompenseras fullt ut och att det dystra arbetsmarknadsläget gör att fler riskerar att behöva försörjningsstöd. Ingemar Waern är oroad av konjunkturläget och säger att om arbetsförmedlingen inte får pengar till olika insatser får kommunen träda in.

Antalet placeringar i hem för vård och boende, HVB, ska också minska ytterligare till förmån för insatser i kommunen för att få budgeten i balans. Det gäller såväl barn och ungdomar som vuxna. Förvaltningsledningen ser nu över var verksamheten kan effektiviseras för att spara pengar.
- Generellt sett handlar det om att hitta brister i kvaliteten, säger Örjan Ohlström.
Det kan också bli fråga om att lägga ner verksamhet. Ekonomichefen har fått i uppdrag att utvärdera verksamheten och ta fram nyckeltal. Det ska i januari redovisas för nämnden, som får ta ställning till hur den ska gå vidare.

Anna Bagge