Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen hittade brister på kvinnohem

Kvinnohemmet Rosen i Storvik får kritik av socialstyrelsen på flera punkter när det gäller förhållandena på hemmet. Vid en inspektion fann man brister när det gäller säkerhet, rutiner, dokumentation och hantering av klagomål.

Annons

Kvinnohemmet Rosen tar emot kvinnor från 18 år och uppåt som missbrukar droger av skilda slag. Hemmet har 18 platser varav tio är utslussningsplatser. Socialstyrelsen gjorde sin inspektion i mars i år efter anmälan från Skärholmens stadsdelsförvaltning och en enskild person.

Socialstyrelsen anmärker på brister i säkerheten. En av de inskrivna fick sms med sexuellt innehåll skickat till sig av en anställd vid Rosen som tidigare haft ett förhållande med föreståndaren.

Mannen i fråga har beklagat händelsen och sagt att kontakten med den inskrivna kvinnan hade med hans privata relation till henne att göra.

Socialstyrelsen menar att det är viktigt att den som behandlas för missbruk ska möta personal som uppträder professionellt. Här har inte Rosens rutiner och etiska regler gentemot personalen varit tillräckliga. Då hade man upptäckt mannens beteende.

Rosen får också kritik för att de inskrivna inte har möjlighet att skriva ner sina klagomål. I stället använder man sig öppna möten där alla får tycka till. Det är inte säkert att intagna eller personal vågar kritisera öppet.

Kvinnohemmet bör också bli bättre på dokumentation. I journalen ska det gå att läsa uppföljningar av den intagnas behandling. I de ärenden som granskades fanns ingen behandlingsplan.

I februari 2008 kritiserade länsstyrelsen kvinnohemmet för bristande dokumentation.

Senast den 14 januari ska Rosen redogöra för hur man ska komma tillrätta med bristerna.

Annons