Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södersöndag firade 50

En öppen garageport leder till en liten innergård på Bergsgränd.
Där, längst bort mot ena väggen, hänger massor av grytlappar fastsatta med klädnypor i sex tvättlinor.
– Det är 440 grytlappar. Jag är en notorisk samlare, säger Gunnel Östling.

Hon var en av många i Gamla Gefle som öppnade portarna och bjöd in alla förbipasserande flanörer i går. Den gamla stadsdelen levde upp när Södersöndag firade 50 år som fenomen.

– Vi har haft flera hundra besökare. Det har varit en jämn ström sedan vi öppnade vid elva-tiden, säger Ingela Uddh som ställde ut verk av Broderiakademins medlemmar.

Som vanligt lockade auktionen vid Snusmajas tomt en hel del folk. Där såldes allt från möbler till gamla vinylsinglar på löpande band.

På Joe Hill-gårdens innergård hängde två nya tavlor. Tidigare under dagen hade konstnären Tomas Holst donerat dem till sällskapet.

– Han har tolkat Joe Hill på sitt sätt. Det är roligt att få ta emot konstverken. Vi har en del konst sedan tidigare, bland annat tavlor av Hans Wigert, men det var länge sedan vi fick någonting, säger Christer Forsberg, ordförande i Joe Hill-sällskapet.

Den som ville testa hantverk kunde gå till Smedjegatan 13. Där fanns elever från Västerbergs folkhögskola som visade hur träslöjd och smide går till enligt gamla metoder.

– Här tar vi inte hjälp av några maskiner, allt är gjort för hand, säger Ernst Wernerz och visar upp en krokig björkstam som är på god väg att bli en slev.