Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Äntligen ett rätt från regeringen gällande den personliga assistansen

Förra veckan meddelade regeringen att de tillsätter en utredning gällande den personliga assistansen. Den är en del av januariavtalet, där det står att man ska "säkerställa att den personliga assistansen och assistansersättningen ska präglas av hög kvalitet och rättssäkerhet". En punkt i avtalet som Liberalerna är särskilt nöjda med.

Enligt ett pressmeddelande är syftet med utredningen att öka kontinuiteten och förutsägbarheten inom personlig assistans. Bland annat ska man göra en översyn av föräldraansvaret vid bedömningen av barns rätt till personlig assistans, en fråga som ställt till det för många föräldrar som tvingats bli vårdare snarare än föräldrar då de nekats assistans enligt rådande praxis.

En praxis som förändrats under senare år, inte minst på grund av flera domstolsbeslut men också förändrade regeringsdirektiv.

Några hurrarop från funktionshinderrörelsen har den kommande utredningen inte mött. Istället har den redan kritiserats av olika intresseorganisationer för att vara alltför grund och inte tillräckligt övergripande.

Det är inte ett dugg konstigt att berörda personer tappat förtroendet för regeringen i frågan om LSS och personlig assistans, med tanke på de försämringar de levt med de senaste åren. Och jag tror inte heller på någon revolutionerande förbättring innan jag ser den. Dock tror jag att det är alldeles för tidigt att döma ut utredningen.

Inte minst är det glädjande att man till utredare utsett Fredrik Malmberg. Idag är han generaldirektör för Specialpedagogiska myndigheten. Tidigare har han varit hos Barnombudsmannen och Rädda barnen. Att han har ett tydligt barnperspektiv och är insatt i LSS-frågan råder det inget tvivel om.

Dessutom är han tidigare politiker i dåvarande Folkpartiet, alltså Liberalerna, partiet som ligger bakom hela LSS-reformen. De skarpaste kritikerna av försämringarna i den personliga assistansen kommer från L, och LSS är fortfarande en hjärtefråga för partiet.

Statens särskilda utredare har visserligen tydliga direktiv, men också ett inflytande över slutresultatet som inte ska föraktas.

Malmberg har fått ovanligt kort tid på sig, till den 23 mars 2021.

Vad han kommer fram till återstår att se. En sak står dock klart, och det är att Malmberg har fullständigt klart för sig varför LSS-reformen kom till – det är en frihetsreform – och vad det innebär i praktiken. Även om förväntningarna inte är stora från dem som berörs, så bör han inte räknas ut innan han ens hunnit påbörja utredningen.