Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofie, 20, ville köpa ny telefon – erbjöds få den gratis mot sex

Annonsen på Facebook om en ny Iphone 6 till salu såg riktig ut. Men när Sofie svarade på den blev hon erbjuden den gratis mot sex.
– Jag blir arg och besviken för att det alltid händer ungdomar, säger hon.

Annons

Tidigare i veckan satt Sofie och scrollade igenom Facebooksidan "Köp och sälj Gävleborg" i sin mobiltelefon. När ett erbjudande om en ny Iphone 6 för 3000 kronor dök upp blev hon intresserad och kontaktade säljaren.

Hon frågade om den fanns kvar. Det gjorde den. Men när hon sedan frågade om det fanns kvitto på telefonen fick hon i stället en fråga till svar om hon var själv.

Hon erbjöds sedan att få telefonen gratis mot sex. Mannen skickade också en bild på ett kön.

– Med tanke på hur många som är med i gruppen är det inte förvånande, men jag trodde aldrig det skulle hända mig. För två år sedan kontaktade en annan man mig och ville köpa använda trosor också. Jag tror att många sådana här män tänker att unga tjejer är lätta att lura och är vackra i deras ögon, säger Sofie.

Till en början funderade hon på att polisanmäla mannen, men ändrade sig. I stället blockerade hon honom och skrev ett inlägg i gruppen där hon varnar för honom. Många medlemmar visade sitt stöd i kommentarer och meddelanden.

– Jag tror både kontot och mobilen är fejk, säger hon.

I folkbokföringen finns ingen person med det namn mannen använder. På hans profilbild syns en grå sportbil med personlig registreringsskylt som tillhör en Gävlebo.

– Det känns obehagligt att han använt min bil som profilbild, men jag hörde mig för hos polisen och det är inget brott. Däremot bad jag mannen ta bort bilden eftersom jag inte ville associeras till honom och nu har han den inte längre som profilbild, säger ägaren.

Robert Erikols från Sandviken är en av två administratörer för köp- och säljsidan. Han startade den för tre-fyra år sedan, men har aldrig upplevt några större problem med otrevligheter på den.

– Det har nästan aldrig hänt och vi har ganska bra koll på den, tycker jag.

Den här användaren togs däremot bort omedelbart, eftersom han inte förhöll sig till sidans regler.

Sidan tillåter exempelvis bara privattjänster och ingen affärsverksamhet. Inlägg från frisörer, snickare, nagelskulptriser och andra företagare har därför tidigare tagits bort. Även mobbning och trakasserier är totalt förbjudet.

– Svensk lagstiftning råder. Användarna ska respektera varandra. Det ska inte vara några sådana här fasoner, säger Robert Erikols.

Fotnot: Sofie heter egentligen något annat.