Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofie Skoog supernöjd sjua

Sjua i finalen och faktiskt bara fyra centimeter från guldhöjden.
Sofie Skoog kunde inte begära så mycket mer av OS-debuten.
– Jag är supernöjd, säger hon.

Sofie Skoog visade att formen är bra när hon hoppade 1,94 och satte personligt rekord i kvalet. Två dagar senare var hon tillbaka på Olympiastadion i Rio, för en final tillsammans med 16 andra hoppare.

Den 26-åriga svenskan stod sig bra i konkurrensen. 1,93 i andra försöket räckte till en delad sjundeplats.

– Målet var att bli topp-8 och dessutom få göra en bra höjd. 1,93 är ju det näst bästa jag har gjort någonsin. Att göra det i en OS-final, med all press på sig, kort efter ett kval och komma sjua. Jag är jättenöjd, säger Skoog.

Det hade till och med kunnat bli en femteplats om inte Sofie Skoog hade rivit knappt i det första försöket. Ribban låg kvar så länge att tränaren Stefan Holm hann knyta näven på läktaren. Men bara ögonblicket därefter trillade ribban retfullt ned i backen efter en knapp rivning.

– Det är synd. Jag slarvar på första på 1,93. Jag springer jättebra i ansatsen och kommer upp riktigt bra, men jobbar inte klart hela vägen, säger Skoog.

Näst bästa svenska

Värmländskan hör till det fåtal i den svenska friidrottstruppen som kan lämna Rio de Janeiro med ett fint OS-betyg. Endast Meraf Bahta placerade sig bättre (sexa på 1 500 meter) och Skoog kan se tillbaka på ett rätt lyckat år, både när det gäller personliga rekord och mästerskapsprestationer.

– Jag var jättenöjd när jag kom femma på inomhus-VM och nu kom jag sjua på OS. Det kommer inte bli svårt att göra grundträningen nu, 2016 tycker jag om.

Drömmer om medalj

Och framöver, närmast i inomhus-EM i Belgrad och VM i London nästa år, vill Skoog gärna nå hela vägen till prispallen. Dit är det inte så förskräckligt långt, konstaterar hon.

– Jag såg precis att det räckte med 1,97 för guld nu. Och jag var faktiskt ganska nära på 1,97, det ger ju mersmak.

– Det är klart att jag drömmer om de här medaljerna, de vill jag ha i framtiden.

I Rio var det 37-åriga veteranen Ruth Beitia som såg till att OS-guldet hamnar i Spanien. En annan gammal höjdhoppsräv, 33-åriga Blanka Vlasic, fixade ett kroatiskt brons. Silvret knep Mirela Demireva, Bulgarien.