Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofiedalskolans mellanstadium stänger akut efter hot och våld: "En lärare har blivit biten"

En lärare har skadat revbenen, en annan blivit biten. Med kort varsel bestämde sig ledningen för Sofiedalskolan att kraftsamla och stänger för studiedag under fredagen. Studiedagen gäller för årskurs fyra till sex.

– Vi har en del utåtagerande elever. Det finns flera skadeanmälningar och anmälningar om tillbud. Bland annat är det en bok som kastats och en lärare har blivit biten. Det här är saker som hänt under hösten. Läget blev akut och i onsdags tog vi beslutet att kraftsamla och ha en studiedag med bland annat arbetslaget och kurator för att få en trygg arbetsplats, berättar Ove Sjölund, biträdande rektor på Sofiedalskolan.

Det handlar alltså inte om att stänga hela skolan utan om en studiedag för eleverna i årskurs fyra till sex. Skolledningen är medvetna om att den snabbinsatta studiedagen kan ställa till det för en del föräldrar men tycker inte att de har något val.

Eva Lantz är rektor på skolan.

– Vi har studiedag eftersom vi har problem med studieron. Allt behöver bli bättre och nu ska vi lägga upp en gemensam strategi. Vi har den personal vi har och har omfördelat. Bland annat har vi dubbelbemanning i en klass och nästan dubbelt i en annan.

Eva Lantz medger att det flugit saker i luften och att det funnits en hel del aggressivitet bland eleverna men hon tycker att det blivit bättre.

– Vi har jobbat intensivt med bland annat ordningsregler och grupperingar.

På frågan om vad som kan ligga bakom oroligheterna svarar Eva Lantz:

– Vid bildandet av nya klasser när de kommer i årskurs fyra kan bli konfliktfyllt.

Några omplaceringar av elever har inte gjorts

På mellanstadiet går ungefär 150 elever på Sofiedalskolan.